Imobiliarele i-au oferit oportunitatea de a-şi construi o avere de miliarde de dolari, însă şi-a planificat atent fiecare pas şi a investit prudent fiecare dolar. Donald Bren este cel mai bogat dezvoltator imobiliar din Statele Unite ale Americii, unul dintre cei mai avuţi oameni de pe planetă, însă şi unul dintre cei mai puţin mediatizaţi şi mai discreţi oameni de afaceri din lume.

29698-donald_bren.jpgDonald Bren este preşedintele şi unicul acţionar al gigantului Irvine, cea mai cunoscută companie americană de construcţii şi dezvoltări imobiliare, fondată în 1864. Cu o carieră de 55 ani, omul de afaceri ocupă locul 26 între cei mai bogaţi americani şi locul 69 între miliardarii lumii, conform Forbes. Cu toate acestea, numele său este foarte puţin cunoscut în afara graniţelor SUA, discuţiile cu presa sunt extrem de rare, iar apariţiile sale publice au loc numai în cadrul evenimentelor de profil.

„Nu sunt persoană publică. Sunt om de afaceri, constructor, proiectant... Compania Irvine este o parte importantă a acestui ţinut, trebuie să îmi monitorizez şi organizez timpul într-o manieră productivă pentru companie şi pentru viaţa mea personală. Simt că am făcut cu succes acest lucru, iar de aici îmi vine satisfacţia, nu din interviuri sau din apariţii publice”, a declarat magnatul pentru publicaţia The Times.

Averea celui mai bogat dezvoltator american a crescut cu 1 miliard în ultimul an, ajungând la 13 miliarde dolari în luna martie, conform Forbes. Compania Irvine îşi concentrează mare parte a activităţii în California, stat în care miliardarul deţine aproape 500 clădiri birouri, 116 ansambluri rezidenţiale cu circa 45.000 unităţi, peste 40 centre comerciale, trei hoteluri, trei cluburi de golf şi cinci porturi.

Spiritul antreprenorial şi gustul pentru investiţii imobiliare, caracteristici moştenite genetic

Născut în Los Angeles, în 1932, Donald Bren a crescut într-o lume privilegiată, departe de griji financiare. Familia mamei sale, de origine irlandeză, deţinea o companie de producţie feroviară, în timp ce tatăl său a fost producător de film, ajuns la cârma mamutului Metro-Goldwyn-Mayer. Pe lângă fascinanta lume a Hollywoodului, viitorul miliardar a intrat de mic în contact cu domeniul real estate: tatăl său s-a implicat în diverse proiecte imobiliare, fiind cunoscut pentru dezvoltarea unei importante părţi din faimosul bulevard Sunset Strip.

  • Bren a urmat cursurile Univestităţii Washington, unde  a obţinut o diplomă în economie şi administrarea afacerilor
  • Miliardarul şi-a început cariera imobiliară în 1958, când a înfiinţat Bren Company, pentru a construi case, în Orange County, California

Cel mai bogat dezvoltator american a construit prima sa casă în Newport Beach, în 1958, cu ajutorul unui împrumut bancar de 10.000 dolari. Cinci ani mai târziu, Bren împreună cu doi asociaţi au pus bazele Mission Viejo Company (MVC) şi au cumpărat circa 4.500 hectare de teren, pentru a începe proiectarea şi dezvoltarea unei comunităţi.

Mission Viejo a fost una dintre ultimele zone urbanizate din Orange County, deoarece numeroşi constructoriai anilor ’60 au decretat că terenul nu este propice pentru construcţia de case. Donald Bren a conceput un proiect în care a plasat drumurile în văi şi locuinţele pe dealuri, adaptându-şi viziunea la geografia locală. Planul urbanistic a funcţionat, iar până la începutul anilor ’80, oraşul Mission Viejo a fost în mare parte finisat. Conceptul a prins la public, iar cererea de locuinţe era atât de ridicată, încât acestea se vindeau încă din stadiul de proiect. Oraşul este amplasat într-un cadru idilic, se bucură de un lac artificial, iar în prezent, are o populaţie de circa 93.000 locuitori.

Proiectant, constructor şi investitor, Bren este un factor extrem de influent în peisajul californian

În 1977, Bren s-a alăturat unui grup de investitori, pentru a achiziţiona Irvine Company, unul dintre cele mai vechi nume de pe piaţa construcţiilor din SUA (contra sumei de 337 milioane dolari). Iniţial, Bren deţinea circa 34% din companie, însă până în 1983, a devenit acţionar majoritar, iar până în 1996, a devenit unic proprietar. Mamutul Irvine a conceput planuri urbanistice şi a dezvoltat aşezări în Orange County, dar şi ansambluri rezidenţiale în Santa Monica, Silicon Valley şi San Diego. De asemenea, compania construieşte, achiziţionează şi administrează clădiri de biroruri în numeroase oraşe din California, Los Angeles şi Illinois.

„Am învăţat că, atunci când păstrezi proprietăţi pe termen lung, le poţi ridica valoarea şi ajungi să deţii ceva tangibil care să demonstreze această valoare. Îmi place să mă implic cât mai mult în acest business, dat fiind faptul că sunt un om curios, energic şi cu o mentalitate orientată către viitor. Nu gândesc deloc în trecut, nu mă gândesc la „zilele bune de altă dată”. Respect trecutul, dar sunt genul de om care priveşte numai înainte”, şi-a rezumat omul de afaceri strategia de investiţii imobiliare.

  • Unul dintre cei mai generoşi filantropi americani, Bren a donat peste 1,3 miliarde dolari, de-a lungul vieţii
  • Miliardarul a donat autorităţilor din Orange County peste 200 kilometri pătraţi de teren, pentru a fi folosiţi în scop recreaţional, pentru construcţia de parcuri şi spaţii verzi

Presa americană subliniază că Donald Bren deţine mai multă putere decât a reuşit vreodată să aibă Howard Hughes, influenţând viaţa de zi cu zi a locuitorilor din California – de la casele în care locuiesc sau magazinele de unde îşi fac cumpărăturile şi până la politicienii care îi guvernează. Însă miliardarul a făcut eforturi uriaşe şi a investit sume impresionante pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor de rând, pentru a susţine educaţia şi pentru a proteja natura, strădanii pentru care a fost premiat şi elogiat deopotrivă de autorităţi şi organizaţii non-guvernamentale.

 

PE ACEEAȘI TEMĂ: Poţi să te îmbogăţeşti din imobiliare? Numai respectând anumite principii

 

12 March 2013