Aflat la o conferință pe teme economice în Dubai, analistul financiar Nouriel Roubini a declarat că Dubai este în continuare cea mai mare bulă și dezastru imobiliar din lume.

21310-892703114b18b659018e10a751c8_1b3ea98cc6.jpgMai mult, un angajat al lui Roubini a declarat la începutul acestei săptămâni că pentru Dubai va fi din ce în ce mai greu să-și refinanțeze datoriile din cauza deteriorării climatului economic mondial.

Afirmația este făcută în contextul în care criza imobiliară din Dubai este abia la început. 40% din noile construcţii stau goale, iar cea mai nouă și cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa se confruntă deja cu o bulă imobiliară de proporții care-i vor putea fi fatale.

Mai mult, prima de risc pentru Nakheel, dezvoltatorul insulelor extravagante din Dubai, a atins un nivel record în ultima perioadă. La fel și ce a a emiratului arab Dubai: a crescut cu 25% doar în ultima lună.

Dubai World controlează Nakheel care gestionează activitatea de construcție și care a emis obligațiuni pentru a susține financiar aceste activități. Băncile care au împrumutat bani societății Dubai World și au subscris obligatiuni Nakheel, erau convinse ca aceste credite erau garantate de guvernul din Dubai. În 30 noiembrie 2009, guvernul din Dubai a clarificat că aceste societăți, chiar dacă sunt sub controlul guvernului, nu beneficiază de nicio garanție publică.

Valoarea proprietăţilor imobiliare a scăzut deja cu 60% de la începutul crizei, iar noile imobile aşteptate pe piaţă se previzionează că vor mai aduce o nouă scădere de 10-15%, trend care este posibil să mai dureze încă alte câteva luni.

Chiar daca preţurile imobilelor s-au stabilizat de ceva timp, sunt încă sub pericolul de a mai scădea, deoarece preţul chiriilor este încă în scădere, iar în cursul anului trecut au scăzut cu aproximativ 10%-15% şi se preconizează o scădere cu încă 10% în cursul acestui an. Sunt însă cladiri, de exemplu "The Address Down Town" în care în decursul anului trecut chiriile au crescut cu până la 35%

Mica bulă imobiliară din cea mai înaltă clădire din lume

Burj Khalifa este o cladire unică în lume şi cu finisaje excepţionale, pentru care fiecare proprietar plăteşte o taxă anuală de întreţinere de aproximativ 100 de euro pe metrul pătrat. Ca o comparaţie, taxa de întreţinere pentru o clădire normala de la acelaşi developer, Emaar, în aceeaşi zonă, este de aproximativ 40 de euro pe metrul pătrat.   

Preţul de vânzare pe metrul patrat în acest turn era de aproximativ 15.000 de euro pe metrul pătrat în 2008, însă am întâlnit şi cumpărători care au plătit şi 18.000 de euro pe metrul pătrat în vara lui 2008.

Acum, preţurile din Burj Khalifa au ajuns, în medie, de 5.000 de euro pe metrul patrat.

 

Sursa

3 October 2011