Şeful Globe Trade Centre (GTC), dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian care a finalizat cele mai multe proiecte din România, spune că nu ar fi ajuns la această performanţă fără sprijinul partenerilor români, alături de care a dezvoltat toate proiectele din România.

24828-europe_house_b4d9f45691.jpg„La noi toate proiectele sunt cu parteneri locali. Fără sprijin din partea investitorilor locali, noi ca străini nu am fi ajuns aici. Până acum doar parteneriatele cu israelienii au eşuat, restul au fost o reuşită. Parteneriatul pentru Ana Tower merge perfect“, a declarat Shimon Galon, CEO-ul GTC România, în cadrul seminarului pe teme imobiliare Europaproperty SEE Real Estate Forum.

Dezvoltarea lanţului de malluri Galleria din România a fost începută printr-un parteneriat între GTC şi compania israeliană Aura Investments. În luna martie a anului 2010, însă, Aura Investments a renunţat la 37% din acţiunile sale în favoarea partenerului său, în schimbul ştergerii unor datorii de 13,6 mil. euro. Cel mai nou parteneriat încheiat de GTC cu un investitor român este pentru dezvoltarea clădirii de birouri Ana Tower de lângă hotelul Crown Plaza din Bucureşti. Proiectul demarat de GTC alături de omul de afaceri George Copos presupune o investiţie de 60 mil. euro.

„Dezvoltăm pentru a trăi“

Chiar dacă admite faptul că, în prezent, nu există motive întemeiate economic pentru a începe un nou proiect imobiliar, Galon spune în glumă că dezvoltă pentru a avea un motiv de trăit.

„Un cerşetor care a primit 2 euro, la sfârşitul zilei îşi cumpără cu un euro o pâine, pentru a putea trăi şi cu celălalt euro o floare, pentru a avea motiv să trăiască. Noi dezvoltăm ca să avem un motiv să trăim. Nu există nicio secundă din fiecare minut în care să nu fim afectaţi de criza europeană“, a menţiont Shimon Galon.

Acesta a descris situaţia actuală a pieţei imobiliară prin experienţa avută în cazul ultimului proiect finalizat, respectiv City Gate. GTC a dezvoltat cele două turnuri de birouri din proprii bani şi abia după finalizare s-a împrumutat de la bănci. „Fără bani nu poţi juca în această piaţă“, a adăugat acesta.

El mai spune că noile dezvoltări ar avea nevoie de un ajutor divin pentru a atrage investitorii în noile condiţii de piaţă.

„Acum avem nevoie de ceea ce s-a întâmplat când am dezvoltat Europe House (prima clădire construită de israelieni în România n.red.): o binecuvântare de la Dumnezeu. Atunci tocmai intrasem pe piaţă şi Oracle a şi semnat un contract cu noi pe baza unui plan pe hârtie. Eu i-am considerat puţin nebuni atunci. De acelaşi lucru avem nevoie şi astăzi, însă asemenea oameni nu mai există“, subliniază Galon.

Israelienii de la Globe Trade Centre (GTC) au realizat primele două clădiri de birouri moderne din Bucureşti, este vorba despre Europe House şi America House, ambele amplasate în Piaţa Victoriei. Din vânzarea celor două imobile GTC a încasat circa 100 mil. euro. Dezvoltatorul a investit în cele şapte proiecte finalizate, pe care le are acum în portofoliu, un total de 377 mil. euro. Este vorba despre clădirea de birouri City Gate, ansamblurile rezidenţiale Rose Garden şi FeliCity şi centrele comerciale Galleria din Arad, Suceava, Piatra Neamţ şi Buzău.

 

Sursa

18 May 2012