Cel mai optimist scenariu: Piata rezidentiala isi revine la sfarsitul lui 2009Un scenariu optimist estimeaza ca piata rezidentiala va incepe procesul de revitalizare la sfarsitul anului 2009 - inceputul lui 2010, dupa ce anul trecut preturile de vanzare au scazut de pana la 30% comparativ cu anul 2007, se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE|Eurisko.

'Multe rezervari si ante-contracte de vanzare au fost anulate'

Reprezentantii CBRE|Eurisko afirma ca este putin probabil ca in acest interval sa mai fie lansat vreun proiect rezidential important, dar cu siguranta va urma o perioada de asezare a pietei si de finalizare a proiectelor aflate intr-un stadiu avansat al constructiei.

In 2008, preturile de vanzare au scazut cu pana la 30% comparativ cu anul 2007, in functie de locatie, finisajele si facilitatile oferite, sau strategia de vanzare a dezvoltatorului. Numarul de locuinte achizitionate de fondurile de investitii a scazut de la 40% din numarul tranzactiilor efectuate in 2007, la sub 10% in anul 2008.

In ceea ce priveste cumparatoriii finali, multe rezervari si ante-contracte incheiate pentru vanzarea locuintelor au fost anulate, deoarece persoanele respective nu mai erau eligibile pentru contractarea unui credit ipotecar.

Apartamentele cu trei camere, cele mai cautate pentru inchiriere

Pe piata inchirierilor rezidentiale, anul trecut au fost preferate apartamentele (81% din totalul spatiilor inchiriate), in detrimentul vilelor (19% din totalul spatiilor inchiriate). In absenta ofertelor de vile din oras, chiriasii s-au orientat spre zona Baneasa-Pipera, unde s-au inchiriat 80% din proprietatile de acest tip tranzactionate in 2008.

In ceea ce priveste evolutia chiriillor, acestea au crescut cu 5-10% pe segmentul ofertelor de lux, precum penthouse-uri sau vile clasice, in vreme ce chiriile pentru segmentul superior si mediu-superior au scazut 5-15% in a doua parte a anului, pe fondul crizei financiare.

Pe piata inchirierilor de lux , aproximativ 75% dintre proprietati s-au inchiriat la valori cuprinse intre 2.000 - 5.000 euro/luna. Cele mai cautate locatii pentru acest tip de inchirieri sunt zonele nordice si centrale, concentrate in perimetrul cuprins intre Baneasa-Pipera si Centrul istoric (Baneasa-Pipera, Herastrau, Aviatorilor, Kiseleff, Floreasca, Primaverii, Dorobanti, Piata Romana, Piata Universitatii si Piata Unirii).

Sursa

5 February 2009