Spaţiile de birouri au reprezentat cel mai vizat segment de investiţii în primele trei luni ale acestui an. Sumele plasate în acest segment de piaţă au depăşit 125 milioane de euro. La polul opus se află sectorul terenurilor, unde activitatea rămâne scăzută.

20286-cladire_birouri_medicarom.jpgVolumul total investiţional a fost de aproape 280 milioane euro, conform celui mai recent studiu CBRE România, cu 23,4% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut:

• Segmentul de birouri - 125,6 milioane euro
• Sectorul industrial - 85,9 milioane euro
• Segmentul rezidenţial - 42,4 milioane euro
• Spaţii comerciale - 25,3 milioane euro

Pe segmentul de birouri, s-a înregistrat un interes crescut pentru zonele de top, cu acces şi vizibilitate excelente, se arată în analiza CBRE. Segmentul birourilor a dominat piaţa investiţiilor în ultimele luni, fiind tranzacţionate atât proprietăţi mari, cât şi mici. Specialiştii consideră că această tendinţă se va menţine, deoarece piaţa birourilor de top dă semne de stabilizare, captând interesul dezvoltatorilor şi a fondurilor internaţionale. Clădirile de birouri tranzacţionate în prima jumătate a anului au fost Europe House, River Place, Astoria Center, Plevnei OB şi Berthlot Center.

Tranzacţiile din piaţa terenurilor au fost foarte puţine, activitatea din acest segment fiind slabă. Printre cele mai importante tranzacţii de terenuri din primele luni ale lui 2011, se numără:

• Teren de 31 ha, cu destinaţie industrială (cea mai mare suprafaţă din ultimii trei ani)
• Lot de 5 ha, lângă Carrefour Piteşti
• Parcelă de 2 ha, lângă intersecţia Barbu Văcărescu (cu destinaţia de dezvoltare de birouri)

Platformele industriale cumpărate iniţial pentru dezvoltare rezidenţială au reintrat în interesul investitorilor, dar de data aceasta pentru dezvoltări de retail. De asemenea, se notează o creştere a tranzacţiilor cu terenuri ce au ca destinaţie depozitarea şi producţia.

Chiar dacă performanţa centrelor comerciale de top este comparabilă cu anii anteriori crizei, investitorii nu mai plasează bani în acest segment, din cauza costurilor. Sumele necesare pentru aceste investiţii depăşesc posibilităţile actuale, într-un context economic atât de fragil.


10 August 2011