Restaurat cu eleganţă, apartamentul Astor face parte din faimosul Plaza Hotel, din New York. Aici au locuit capete încoronate, preşedinţi americani, precum şi unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Acum, apartamentul a fost oferit spre închiriere, pentru o sumă anuală de „numai" două milioane dolari.

22770-sursa_cnn.jpgÎn luna decembrie, un apartament unic a fost scos pe piaţa închirierilor din Manhattan, pentru clienţii cu gusturi şi portofele exclusiviste. După o renovare ce a durat doi ani, apartamentul Astor este oferit spre închiriere contra unei sume „modeste" de 165.000 dolari/lună, ceea ce îl propulsează în topul celor mai scumpe apartamente din istoria pieţei rezidenţiale din Manhattan. Mai mult de atât, preţul lunar de închiriere este mai mare decât venitul pe trei ani al unei familii medii americane, notează CNN.

Cu o suprafaţă de circa 470 mp, apartamentul Astor, din renumitul Plaza Hotel, este amplasat într-unul din cele mai râvnite locuri din New York. Astfel că viitorii chiriaşi se vor bucura de o panoramă superbă, care atârnă destul de greu în valoarea chiriei. Locuinţa beneficiază de finisaje şi mobilă de lux, opere de artă unice, dar şi decoraţiuni lucrate manual. Compania imobiliară ce deţine această reşedinţă în portofoliu este cea mai importantă din New York - Prudential Douglas Elliman - şi a desemnat un agent cu experienţă, care cunoaşte îndeaproape lumea vedetelor.

„Oferind vederi ameţitoare către Central Park şi Fifth Avenue, acest apartament istoric de 370 mp are trei dormitoare şi cinci băi. Camerele sunt supradimensionate, printre care un living room, o bibliotecă, o sufragerie. De cealaltă parte a holului este încorporat un apartament pentru oaspeţi, cu o suprafaţă de 100 mp, cu dormitor, baie şi o cameră de zi, cu terasă privată", spune Melanie Lazenby, consultantul imobiliar care se ocupă de acest contract, dar şi fiica unei vedete de la Hollywood.

Numele proprietarului apartamentului Astor nu este cunoscut de către publicul larg

Apartamentul Astor a fost achiziţionat, în 2007, de către un proprietar privat, contra sumei ameţitoare de 30 milioane dolari. Lucrările de renovare ale acestei proprietăţi unice au costat milioane de dolari şi au fost atribuite designerului Steven Gambrel. Acesta a călătorit în Europa, unde a vizitat mai multe reşedinţe luxoase, pentru a-şi găsi inspiraţia pentru acest proiect complex. Biblioteca din stejar masiv, uşile şi ferestrele au fost lucrate manual în Oxford, în Anglia, de către aceeaşi echipă de meseriaşi care s-a ocupat de restaurarea Castelului Windsor.


Apartamentul este plin cu piese de mobilier din secolele XVIII, XIX şi XX - statuete unice, manşoane de şemineu din marmură, tablouri costisitoare, covoare din mătase, pereţi capitonaţi cu piele în Franţa, parchet cu model unic şi alte obiecte remarcabile. În contrast cu aceste piese antice, apartamentul beneficiază de cele mai noi tehnologii - un sistem de încălzire/răcire pentru a proteja operele de artă, un sistem care controlează totul, în fiecare cameră, de la muzică la luminozitate, de pe un i-Pad sau televizoare ascunse în spatele unor tablouri.

Căminul celor mai înstărite familii din New York - Vanderbilt şi Astor

Conceput iniţial ca un hotel de apartamente închiriate numai pe termen lung, Hotelul Plaza a fost ridicat de către Henry J. Hardenbergh, în 1907. Primul oaspete a fost Alfred Gwynne Vanderbilt, care a ocupat camerele de la etajul cinci, considerat a fi cel mai bun nivel, deoarece avea cea mai bună panoramă şi cea mai mare suprafaţă. În anii '30, John Jacob Astor al VI-lea a locuit în acest apartament pentru câţiva ani, iar după Cel De-al Doilea Război Mondial, a devenit apartament prezidenţial, astfel că aici au stat figuri celebre, precum John F. Kennedy sau Ducele şi Ducesa de Windsor.

CITEȘTE ȘI: Mişcări de protest în SUA. Americanii încearcă să scape de evacuările silite


27 December 2011