Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Cele două feţe ale zonei Vitan: luxul şi sărăcia, lumea bună şi lumea interlopă

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 14866

Zona Vitan a căpătat cu totul alte dimensiuni, odată cu construcţia primului mall din Capitală: Bucureşti Mall. Dintr-un cartier prăfuit, muncitoresc, s-a dezvoltat într-o zonă vânată de unii dintre cei mai avuţi clienţi ai oraşului. Totuşi, dincolo de aspectul strălucitor, precentral, există o graniţă în cartier. Odată ce ai trecut de ea, odată ce ai intrat în Vitanul vechi, totul se schimbă. De la preţ, la calitatea construcţiilor şi cea a vecinilor.

sursa: gontz.comAtunci când zici Vitan, imediat îţi apare în minte imaginea de zonă precentrală. Cartierul Unirea – construit pentru elita comunistă, folosit de elita modernă Sub pretextul cutremurului din '77, regimul politic comunist a început reorganizarea centrului Capitalei. S-au dărâmat cartiere, spitale, ... Piaţa Unirii este la doar o aruncătură de băţ, ceea ce înseamnă acces facil pentru orice zonă a oraşului. Nimic nu le lipseşte celor care locuiesc în zonă, de la mijloace de transport în comun, la magazine, bănci, farmacii sau şcoli. Chiar şi blocurile sunt noi sau foarte noi. Cele mai vechi dintre ele sunt construite după 1980.

„Zona are avantajul că se învecinează cu zona Alba Iulia şi Unirea, ceea ce o face foarte atractivă pentru cumpărători. Este considerată zonă semi-centrală, chiar precentrală. Preţurile sunt pe măsură, atât datorită blocurilor mai noi, cât şi datorită poziţiei.", spune un agent imobiliar specializat pe zona.

Dar lucrurile nu au fost întotdeauna aşa. Nu mai departe de acum zece ani, puţini erau cei care se încumetau să se mute în această parte a Vitanului. Era vorba în special de clienţi cu bugete mici. Bucureştiul are doar trei malluri pregătite să reziste crizei. Celelalte vor fi un eşec, dacă nu îşi adaptează strategiile Bucureştiul obişnuia să fie destinaţia favorită a dezvoltatorilor de malluri, în anii dinaintea crizei. Între timp, mai multe proiecte au ... Totul s-a schimbat radical, odată cu apariţia primului mall din Capitală: Bucureşti Mall.

„Înainte de mallul din Vitan, zona respectivă nu prea există. Era defavorizată, cu multe blocuri neterminate, cu străzi neasfaltate... Dar odată cu construcţia mallului, dezvoltarea zonei a fost continuă. Preţurile au început să crească uşor, uşor. Dintr-o zonă de muncitori săraci s-a transformat într-o zonă a elitelor, acum este chiar o etichetă faptul că stai acolo.", continuă agentul imobiliar.

În Vitan, proprietarii sunt dispuşi să lase la preţ cu până la 20.000 euro

Preţurile cerute de proprietari sunt încă mari, pot ajunge la 115.000 euro pentru un apartament cu trei camere, dar rareori se întâmplă tranzacţii la acest nivel. Cele cu două camere, se vând cu 75.000 euro, iar garsonierele, cu aproximativ 42.000 euro.

„În cazul proprietarilor care ţin preţurile foarte sus, marja de negociere este adesea pe măsură. De exemplu, cei care iniţial scot apartamentele cu trei camere la vânzare cu preţuri care merg de la 105.000 la 115.000, nu vând niciodată la acest nivel. Preţul real, pe care clienţii sunt dispuşi să îl ofere pentru o asemenea locuinţă, cel la care se fac tranzacţii, este de 85.000 euro.", spune Crista Iancu, administrator V-Home.

Proprietarii sunt însă încurajaţi să ţină preţurile sus de cererea constantă în zonă. Chiar şi acum, în vremurile dificile pe care le traversăm.

„Garsonierele şi apartamentele cu două camere se cumpără intensiv. Studenţi mulţi veniţi cu bani de la părinţi cumpără acolo. Se tranzacţionează serios, asta şi pentru că Vitanul nou este o zonă cu multe garsoniere şi o ofertă mare pe segmentul acesta.", arată agentul imobiliar.

Cealaltă parte a cartierului rămâne dedicată clienţilor cu bugete mici

Dar zona nu s-a transformat în totalitate în această direcţie de lux. Există o graniţă în cartier, care conduce către partea mai puţin privilegiată a acestuia. Cartierul Dristor – înfiinţat de imigranţi bulgari, transformat în zonă semicentrală Cartierul Dristor este una dintre cele mai vechi zone din Bucureşti, dar paradoxal, nu a fost înfiinţată neapărat pentru români. Aşezarea ... Vitanul cel vechi este cel care face legătura cu zona Dristor. Acolo, preţurile sunt mici, dar şi calitatea scade.

„În zona mai puţin elitistă, preţurile sunt de aproximativ 30.000 euro pentru garsoniere, 55.000 euro pentru două camere şi 65.000 euro pentru trei camere. Dar confortul scade pe măsură.", continuă Crista Iancu.

Tocmai de aceea, profilul clientului care va cumpăra în Vitanul Vechi nu corespunde niciodată cu cel care cumpără în zona nouă.

„Vitanul vechi este întotdeauna o opţiune pentru cei care au bani de Dristor. Niciodată nu cumpără un client de Vitanul nou în cel vechi. De fapt, Vitanul vechi este o prelungire a Dristorului, dar se îndepărtează de metrou şi de facilităţile zonei: mijloacele de transport foarte multe, conexiunea bună cu oraşul şi civilizaţia - supermaketuri, farmacii. E şi mai gri zona, mai puţin verde, şi cu o reputaţie nu foarte reuşită, căci de-a lungul timpului clanuri de cămătari, recuperatori au existat acolo. Deci preţurile sunt mai mici cu 3.000-5.000 euro.", spune agentul imobiliar.

La fel de clar se simte diferenţa şi pe piaţa chiriilor. Astfel, dacă în Vitanul nou garsonierele se închiriază cu 270-300 euro, în cel vechi, chiriile sunt de 200 euro. În cazul apartamentelor cu două camere, în zona pericentrală, acestea se închiriază cu 400 euro, iar în cea de lângă Dristor, cu 250-300 euro/lună. Apartamentele cu trei camere în zona elitistă se închiriază cu până la 500 euro, iar în cealaltă parte, cu doar 350 euro.

 

CITEȘTE ȘI Cât de scump este acum să fii proprietar în Bucureşti? Află totul într-o radiografie completă a celor şase sectoare ale Capitalei Sectorul 1 ţine capul listei atunci când vine vorba de preţurile proprietăţilor din Bucureşti. Acolo s-au marcat vârfuri fabuloase ... Cât de scump este acum să fii proprietar în Bucureşti? Află totul într-o radiografie completă a celor şase sectoare ale Capitalei

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baba Novac , SU: 45 mp, 2 cam.
Rahova , SC: 72 mp, 2 cam.
Bucurestii Noi , SC: 56 mp, 2 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai comentate stiri

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video