Companiile cele mai active din acest an provin din sectoarele de producţie industrială şi energetică, precum şi IT&C. O excepţie rară în piaţă a fost faptul că sectorul de servicii financiare, un sector aflat de obicei în primele locuri, nu s-a clasat în Top 3.

15130-152915-active.jpgConform studiilor, ti­pul de chiriaş cel mai activ în prima jumătate a anului 2010 a fost sectorul medical. Clinicile au prospectat piaţa în ultima perioadă şi au închiriat suprafeţe mari de spaţii de birouri. Companiile internaţionale domină piaţa tranzacţiilor (peste 85% din volumul închiriat). Un jucător major al pieţei de birouri este reprezentat de industria farmaceutică, în special acele companii care operează clinici medicale şi/sau farmacii.

„Acest sfârşit de an ne-a adus cele mai multe negocieri cu potenţiali chiriaşi. Lucrările de modernizare pe care le-am finalizat acum o lună au creat acel imbold de care aveam nevoie. Se conturează deja pentru noi faptul că din 2011 City Business Center va găzdui şi alte companii, mai ales din domeniul IT&C şi cel farmaceutic.", a declarat Cristian Boiangiu, managerul City Business Center. În momentul de faţă, printre companiile găzduite de City Business Center se află Astra Asigurări, Media Gamma Publishers, Libra Bank, Unicredit Ţiriac Bank, BDO Audit.

Indiferent care sunt segmentele cele mai active astăzi, cel mai important este faptul că piaţa de „office" dă semne de revenire. Volumul de închirieri pe zona spaţiilor de birouri, din trimestrul III al acestui an a fost cel mai ridicat din 2008 până în prezent. În această perioadă s-au tranzacţionat 100.000 mp spaţii de birouri, sumă care include închirieri, subînchirieri, reînnoiri şi renegocieri de contracte, potrivit celui mai recent raport de piaţă al companiei CB Richard Ellis România. „A fost o perioadă a dezvoltării, a meditaţiei cu privire la scopuri şi obiective. Ne-am reinventat, am căutat să oferim mai mult şi am reuşit. Anul care urmează va fi momentul în care vom culege roadele muncii noastre, vom încheia contractele pe care ni le-am propus. Aşa sună declaraţia noastră de obiective pe anul 2011.", încheie pe un ton optimist managerul City Business Center.


Sursa

17 November 2010