Unele dintre cele mai simpatice case miniaturale sunt atat de inguste, incat locatarul, intinzand maiinle la nivelul umerilor poate atinge cu palmele ambii pereti.

21894-cele-mai-inguste-case-din-lume-2.jpgOamenii construiesc astfel de case din diferite motive. Unii pentru ca s-au saturat de vecinii de o curiozitate enervanta, de prieteni excesiv de insistenti sau rude prea vorbarete. Altii pentru ca au pierdut un pariu. Oricum, aceste case sunt haioase. Iata cateva dintre aceste ciudatenii.

75 ½ Bedford st., New York. Apartamentul de la aceasta adresa are o latime de numai 2,6 m, ia pe alocuri se ingusteaza pana la 61 cm. Locuinta este cunoscuta atat pentru dimensiunile ei, cat si pentru povestea ei. A fost construita la sfarsitul secolului 19 si adapostit, de-a lungul timpului, un atelier de cizmarie, altul de pictura si o cofetarie. Ulterior, etajul superior al cladirii a fost transformat in studio foto.

Singel 166, Amsterdam. Casa de la numarul 166 de pe strada Signel din Amsterdam are ferestrele indreptate spre canalul de navigatie si reprezinta un punct obligatoriu al tuturor traseelor turistice. Are o latime de 90 cm si este cea mai ingusta cladire din capitala Olandei.

„Pana", Great Cumbrae, Scotia. Casa cu numele de „Pana" a aparut in despartitura dintre doua cladiri din orasul Millport. Fatada este putin mai lata decat usa de la intrare. Casa are forma unei pene de lemn, care se largeste in partea sa anterioara. Cel mai ingust loc are o latime de 1,2 m, cel mai larg - de 3,35 m.

„Picatura fericirii", Tokio, Japonia. Cladirea care a primit denumirea de „Picatura fericirii" are forma unei aripi de avion asezata pe verticala. A fost proiectata de arhitectul Yasuhiro Yamasito, recunoscut drept specialist in constructia unor locuinte minuscule. Casa are pereti flexibili si subtiri care permit patrunderea luminii.

Hotel Formula 1, Auckland, Noua Zeelanda. Este unul dintre cele mai inguste blocuri turn din lume. Cu o inaltime de 60 m, latimea este mai mica de 6 m. Hotelul inchiriaza 144 de spatii pentru cei care sunt in trecere prin Auckland sau pentru cei care cauta o locuinta ieftina.

La Casa Estrecha, Puerto-Rico. Are o latima de 1,5 m si o inaltime de 36 m. La Casa Estrecha este o cladire cu un etaj, care astazi gazduieste o galerie de arta.

Skinny Building, Pittsburgh, SUA. Edificiul a fost ridicat pe un teren cu o latime de numai 1,8 m. Aceste parcele reduse ca dimensiuni au aparut la Pittsburgh dupa ce autoritatile locale au decis extinderea austostrazii care intra in Forbes Street. Majoritatea au fost vandute municipalitatii. A ramas insa acest teren, nevandut, si unde se ridica acum Skinny Building.

Sam Kee, Vancouver. Povestea acestei cladiri seamana cu istoria Skinny Building. Sam Kee a fost, la randul ei, construita pe un teren ramas ca urmare a unei artere de circulatie. A iesit o constructie foarte lunga, dar si foarte ingusta: numai 1,3 m.

Skinny House, Boston, SUA. Legenda spune ca Skinny House, lata de 3 m, a fost construita de un soldat care, la intoarcere din Razboiul de secesiune, a descoperit ca fratele lui preluase intreg terenul mostenit, pentru a-si construi o casa. Suparat, soldatul si-a ridicat si el o locuinta pe parcela ramasa, o locuinta ingusta, neobisnuita si care a luat din lumina casei de alaturi a fratelui sau.


Sursa

10 November 2011