Lunile noiembrie şi decembrie au adus cele mai mari falimentele ale anului din Bucureşti, centrul comercial City Mall şi ansamblul rezidenţial Blue Tower urmând să fie scoase la lichidare după ce proprietarii acestor proiecte nu au mai putut rambursa datorii cumulate de 70 de milioane de euro şi nu au reuşit să convingă creditorii că pot restructura aceste împrumuturi.

15931-blue-tower-md.jpgProprietarii City Mall au încercat pentru mai multe luni să negocieze refinanţarea unui împrumut de 40 de milioane de euro de la UniCredit, dar în condiţiile în care nu au reuşit, au solicitat intrarea firmei Victoria Holding în procedură simplificată de faliment, fapt ce va duce la lichidarea mallului din sudul Capitalei.

Casa de Insolvenţă Transilvania a fost desemnată lichidator judiciar, urmând să se ocupe de administrarea centrului comercial până la momentul găsirii unui cumpărător dispus să investească în proiectul cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp.

Proprietarii mallului au încercat să salveze proiectul prin transformarea unor spaţii în birouri sau prin schimbarea mixului de chiriaşi, dar aceste tentative nu au dat rezultate, iar în acest an profitul operaţional al companiei a scăzut cu 90%, fapt ce a tras în jos valoarea de piaţă a proiectului, la 35,4 mil. euro.

Pe de altă parte, dezvoltatorul imobiliar Copper Beech nu a reuşit să convingă instanţa şi practicienii în insolvenţă că poate finaliza proiectul Blue Tower din Colentina, format din 156 de apartamente, şi să ramburseze datoriile de 27 de milioane de euro acumulate, drept care Tribunalul Municipiului Bucureşti a decis la începutul lunii decembrie pronunţarea falimentului, fapt ce va duce la lichidarea terenului şi a construcţiei.

Proiectul a fost adus la un grad de realizare de 85% încă din vara anului 2008, când au început să se acumuleze datorii faţă de firma de construcţii, care a abandonat şantierul. În condiţiile în care de un an şi jumătate nu au mai fost derulate lucrări la acest proiect, construcţia a început să prezinte deteriorări, astfel că pentru finalizarea investiţiei ar mai fi necesare fonduri de circa 5 milioane de euro, potrivit reprezentanţilor firmei RVA Insolvency, lichidatorul proiectului.

Cel mai mare creditor al acestui proiect este Alpha Bank, care a finanţat cu aproape 14 mil. euro construcţia. Alături de Tiago Oradea şi Cortina Residence, Blue Tower şi City Mall reprezintă până în prezent cele mai mari falimente imobiliare din actuala criză.


Sursa

6 January 2011