Creditele negarantate contractate în 2008 sunt cele care le provoacă cele mai mari dureri de cap românilor. Aceşti creditori sunt cei care se luptă cel mai mult cu plata ratelor, din cauza valorii ridicate de la momentul contractării.

21578-4208918a_img.jpgÎn 2008, creditele fără ipotecă sau giranţi erau foarte scumpe, dar nimeni nu mai ţinea cont de acest fapt. Cei care au contractat un credit mai mare de 10.000 euro sunt cei care, acum, se luptă cel mai mult cu plata datoriei, susţine directorul general al EOS KSI România.

„Românii nu sunt rău-platnici, dar nu au bani ca să plătească. La un credit de 10.000 de euro, să ai disponibil doar 50 euro pe lună, este destul de greu de rambursat", declară Georg Kovacs, citat de NewsIn.

De anul viitor, băncile vor începe să vândă credite neperformante, garantate cu ipotecă, apreciază reprezentantul EOS KSI. În această perspectivă, firmele de colectare de creanţe se vor orienta în viitorul apropiat către achiziţia de portofoliilor de credite neperformante. De asemenea, oficialul consideră că vor scădea volumele externalizate pentru creditele de retail neperformante, fără garanţie, deoarece „s-a vândut foarte mult în perioada 2009-2010 şi s-au curăţat portofoliile".

Piaţa românească de colectare de creanţe a atins, în 2010, o valoare de circa 200 milioane lei (aproximativ 45 milioane euro), ceea ce reprezintă o creştere de peste 35% faţă de anul precedent. Acest procent semnificativ se datorează creşterii volumului de credite neperformante.

CITEȘTE ȘI Noile norme privind creditele de consum ar putea intra în vigoare la finele lui octombrie


19 October 2011