0-461-9028_poza_1179498562.jpgCresterea preturilor proprietatilor comerciale de pe toate segmentele pietei imobiliare umfla permanent cifrele tranzactiilor realizate intre companii. De la an la an, sumele achitate pentru imobile sau proiecte comerciale, gen cladiri de birouri, spatii de comert si terenuri destinate acestor functiuni sunt mai mari.
De la inceputul anului s-au inregistrat patru tranzactii in patru segmente diferite ale pietei imobiliare, care au batut recordurile anului precedent. Astfel, in Bucuresti s-au platit sume-record pe un teren de peste 8 ha, un parc logistic, un complex de birouri si un centru comercial (la Constanta). Totusi, sumele vehiculate, intre 53 si 185 milioane euro, nu se ridica inca la nivelul unor tranzactii cu proprietati similare din restul Europei, unde ordinul de marime a plecat de la cateva sute de milioane.

 Astfel, potrivit datelor DTZ, investitiile imobiliare realizate în Europa în primul trimestru au insumat circa 20 miliarde euro. Cea mai mare achizitie a fost cea facuta de banca Evans Randall si fondul german de investitii IVG Asticus care au cumparat Gherkin Tower (foto), pentru mai mult de 950 milioane euro. Aceasta este cea mai mare tranzactie care a vizat o cladire de birouri din Marea Britanie. Invista Real Estate a cumparat, în martie, 34 de proprietati în Franta, pentru 400 milioane euro, dar si un portofoliu de 27 de spatii logistice în Germania, pentru 215 milioane euro.
În Bulgaria, cea mai mare investitie a fost facuta de Gramercy, care a platit 180 milioane euro firmei de constructii germane Lindner pentru Business Park Sofia. Parcul, cel mai mare din regiune, cu o suprafata de peste 220.000 mp si 35 de cladiri, este punct de lucru pentru 198 de companii cu peste 5.000 de angajati.

Tranzactiile romanesti, inca modeste

In Cehia, fondul austriac de investitii Immoeast a cumparat patru proprietati cu suma de 210 milioane euro. Fondul se afla si in spatele celei mai mari tranzactii pe segmentul birourilor din Romania. De la inceputul anului 2007, fondul a cumparat proiectul S-Park, pentru care a platit circa 90 milioane euro. Tot in Romania, cea mai mare tranzactie de pana acum in segmentul spatiilor de depozitare si logistica este cea care a avut ca parti contractante fondul britanic de investitii Teesland iOG si compania Cefin Real Estate. Britanicii au cumparat cu 70 milioane euro proiectul A1 Industrial Park, aceasta fiind cea mai mare tranzactie de pe piata de profil din 2007.
In afara celor doua tranzactii, piata romaneasca a mai cunoscut doua recorduri in acest an. A fost consemnata cea mai mare tranzactie cu teren si cea mai mare tranzactie cu un proiect de centru comercial. Astfel, cea mai mare tranzactie cu terenuri inregistrata de la inceputul anului in curs are ca principal beneficiar o persoana juridica din Bucuresti. Vanzator este Eduard Ioan Dan Romalo, un batran de circa 80 de ani, care a fost repus in posesia terenului in urma cu cinci ani, iar cumparator - o companie irlandeza. Valoarea tranzactiei a fost de 53 milioane euro, terenul cumparat fiind situat în zona Titan din Capitala. Suprafata de 83.000 mp a apartinut fostei baze sportive Spartac, fiind situata in zona bulevardului Liviu Rebreanu. Compania irlandeza intentioneaza sa construiasca pe terenul cumparat patru blocuri a câte 26 de etaje fiecare, investitia în acest proiect fiind estimata la peste 120 milioane euro.
Pana acum, nicio tranzactie cu terenuri in Bucuresti nu reusise sa depaseasca valoarea de 50 milioane euro. Recordul precedent fusese atins de multimiliardarul Gigi Becali, care vanduse unei companii private circa 8 hectare de teren in cartierul Baneasa, contra sumei de 25 milioane euro. De remarcat ca, pentru o suprafata similara, celei apartinĺnd lui Eduard Ioan Dan Romalo, 8 hectare, Becali a obtinut un pret de doua ori mai mic.

Immoeast, campioana de primavara

In segmentul retail, anul acesta a fost parafata tranzactia in valoare de 185 milioane euro care a avut ca tinta centrul comercial Polus din Constanta. Achizitia acestuia a fost facuta de Immoeast si se adauga preluarii de anul trecut a centrului comercial cu acelasi nume din Cluj-Napoca, pentru care fondul austriac a platit 210 milioane euro.
Immoeast detine in Romania proiecte totalizand 2,1 milioane de metri patrati, printre cele mai importante fiind S-Park, Iride Business Park, Polus Center Cluj si, mai nou, Polus Center Constanta.

Recorduri istorice

Anul acesta, un record absolut a fost inregistrat si la Moscova, unde compania Prana a platit 3,87 miliarde dolari pentru fostul sediu Yukos, o cladire de birouri cu 22 etaje, suma la care s-a ajuns in urma unei licitatii in care pretul de pornire a fost de 852 milioane dolari. Recordul anterior pentru o tranzactie cu un turn de birouri din Moscova a fost de 150 milioane dolari. In Europa, cele mai scumpe cladiri de birouri vandute vreodata sunt HSBC Tower din Londra, care a fost cumparat de compania spaniola Metrovacesa cu 2,2 miliarde dolari, si Coeur Defense, un zgarie-nori al Unibail din Paris, cumparat de Lehman Brothers cu 2,8 miliarde dolari.

Sursa

22 May 2007