În ultimii trei ani, căutările pe internet pentru „apartamente mici“ s-au dublat la nivelul Statelor Unite ale Americii. Şi în ultimele 12 luni, căutările pentru „case ciudate“ şi „spaţii unice“ au crescut cu peste 50%. Drept urmare, pe internet au apărut o serie de filmuleţe care să satisfacă această cerere.

25732-gary_chang_67d2587d9c.jpgUn astfel de exemplu este Door Knock Design, care ajută chiriaşii şi proprietarii să înveţe cum să fie creativi cu vopseaua sau cum să transforme o cameră într-un „cuibuşor de nebunii“.

Evident, cei  care au reuşit să facă dintr-o locuinţă mică un spaţiu funcţional au postat pe internet nenumărate filmuleţe ale capodoperelor lor compacte. Iată cele mai interesante dintre ele.

7,2 metri pătraţi

În bătălia pentru cel mai mic apartament din SUA, Luke Clark Tyler se pare că a câştigat la distanţă de câţiva metri pătraţi. Apartamentul său din New York are o suprafaţă de 7,2 metri pătraţi şi funcţionează ocazional şi pe post de birou. Tyler şi-a transformat patul într-o canapea convertibilă, are un cuptor cu microunde în dulap şi un birou fixat între pat şi dulap. Ca arhitect independent, umila reşedinţă a lui Tyler l-a ajutat să economisească bani (la o chirie de sub 800 de dolari). Înainte de a locui în acest apartament, Tyler a avut un altul de 8,9 mp.

7,4 metri pătraţi

Este dificil să fii mai ecologist decât cineva care trăieşte într-un copac. Beren Harrington locuieşte la 7,5 metri de pământ într-o casă în copac pe care a construit-o pentru a fi mai aproape de natură şi pentru a-şi îndeplini un vis din copilărie. Casa este localizată în Parlin Pond, Maine. Harrington a construit casa cât de înaltă posibil, fără a deteriora copacul.

8,2 metri pătraţi

Chiar dacă Luke Clark Tyler pretinde că stă în cel mai mic apartament din SUA, el nu este primul care a împărtăşit lumii condiţiile în care locuieşte. Un tur al casei apărut pe internet mai devreme decât videoul lui Tyler a fost prezentat de Jay Shafer în 2007. Casa sa de 8,2 mp a fost văzută online de peste 1,6 milioane de ori. Toaleta sa este la duş, iar locul de dormit este deasupra bucătăriei. În ultimii zece ani, Shafer a locuit în trei case diferite, dar toate au fost de sub 9,2 metri pătraţi, pentru că vrea să îşi reducă la maximum impactul asupra mediului înconjurător şi nu vrea să poarte povara administrării unei locuinţe mari.

8,3 metri pătraţi

Acest apartament, în suprafaţă de 8,3 metri pătraţi, a fost închiriat de Felice Cohen în Manhattan pentru 700 de dolari pe lună. Locuinţa de mărimea unui closet este exact lângă Central Park, iar Cohen şi-a putut pune aptitudinile de organizator profesionist la încercare cu acest spaţiu. Cohen doarme aproape de tavan, iar spaţiul de sub pat este folosit pentru depozitare. În aprilie 2011, o serie de bloguri imobiliare au descoperit videoul postat de Cohen şi au reuşit să îi aducă un milion de vizualizări într-o singură zi.

30,6 metri pătraţi

Potrivit arhitectului Gary Chang locuirea în spaţii mici este foarte comună în Hong Kong. Chang nu a vrut să îşi părăsească apartamentul de 30,6 mp în care odată locuia întreaga sa familie, plus un chiriaş. Folosindu-se de un sistem de uşi portabile şi de abilităţile sale de arhitect, Chang a reuşit să aducă în apartament 24 de camere distincte. Un dormitor care se transformă în sufragerie, bucătăria este în spatele televizorului şi dulapul asunde baia. Vedeţi uimitoarea locuinţă a lui Chang.

 

Sursa

21 July 2012