De fiecare dată, în procesul de căutare, clienţii întâlnesc oferte atât de tentante, încât ar vrea să le accepte pe loc. Totuşi, fiecare preţ mic sau foarte mic vine cu un factor de risc, iar clienţii ştiu acest lucru. Aşa că, poate cel mai bun lucru care poate fi făcut este ca aceştia să facă un pas în spate şi să analizeze cu atenţie oferta. Unele probleme ataşate preţului mic pot fi trecute cu vederea, în lumina unei oferte bune, dar altele nu ar trebui acceptate sub nicio formă.

30186-photo_blog_200710.jpgUneori, în cadrul aceluiaşi cartier, diferenţele de preţ sunt surprinzătoare. În Drumul Taberei de exemplu, unul dintre cele mai importante cartiere din Capitală, există zone întregi în care proprietarii cer cu 10.000 euro mai puţin decât concurenţa lor, situată la doar câteva staţii distanţă. Apartamentele scoase la vânzare sunt la fel, blocurile în care sunt situate au acelaşi an de construcţie, accesul este la fel de facil. În acest context, întrebarea firească este: de ce?

„În zone precum Valea Ialomiţei, Valea Oltului sau Râul Doamnei, preţurile sunt mai mici cu până la 20% decât în zone precum Moghioroş sau Orizont, unde două camere se vând cu 50-55.000 euro. Diferenţa este că în zonele ieftine există blocuri confort 2, iar acest lucru poate duce la scăderea calităţii oamenilor care locuiesc în zonă”, arată Anca Ghiţă, manager General Service 2000.

Calitatea vecinilor scade sau creşte preţul apartamentelor. Dar este acest indice relevant?

Uneori, acest lucru se poate traduce într-o zonă periculoasă. Alteori este vorba mai degrabă despre o zonă muncitorească.

„În Drumul Taberei, indiferent dacă vorbim de zonele periferice, mai ieftine, sau despre cele mai bine cotate, calitatea blocurilor confort 1 este aceeaşi, există peste tot multe spaţii verzi, locuri de joacă, parcuri, pieţe, transport. Este mai degrabă vorba despre o preconcepţie decât despre un pericol real. Din punctul meu de vedere, o diferenţă de preţ atât de mare nu este justificată”, continuă Anca Ghiţă.

În cartierul Titan, unul dintre preferatele bucureştenilor, diferenţele de preţ sunt chiar mai mari. Zonele bine cotate sunt mai scumpe cu aproape 80% faţă de zonele periferice. Cea mai scumpă zonă a cartierului este cea din proximitatea parcului IOR, unde apartamentele cu două camere din blocurile vechi se vând cu preţuri care ating 75.000 euro. Dacă este vorba de blocuri noi, atunci preţul poate ajunge la 140.000 euro.

„Zona cu preţurile maxime este asigurată de apropierea de parcul IOR, care oferă multe varietăţi de petrecere a timpului liber, facilitatea mijloacelor de transport şi apropierea de centrul Capitalei”, arartă Ana Popa, manager de marketing şi comunicare în cadrul Century21.

În Titan, preţurile variază puternic, însă prețul mic vine la pachet cu disconforturi mari

Ceea ce este şi mai interesant este faptul că şi în cadrul zonelor secundare există discrepanţe mari de preţ. Astfel, comparând zonele ieftine între ele, se pot observa preţuri care variază cu peste 60%. Spre exemplu, dacă în zona Râmnicu Sărat – Balta Albă, un apartament cu două camere se poate vinde chiar și cu preţul de 17.500 euro, în zona Feteşti-Theodor Pallady, preţul creşte până la 48.000 euro. Apare astfel o diferenţă  de aproape 100 euro/mp. De data aceasta, preţurile mici vin cu disconforturi mari, în special pentru cei care folosesc mijloacele de transport în comun.

„Ca şi argumente pentru zonele cu preţuri minime ar fi faptul că reprezintă o zonă mărginaşă a Capitalei, cu posibilităţi mai limitate în ceea ce priveşte accesul la mijloacele de transport în comun, iar zona din jurul supermarketului Auchan este cunoscută a fi o zonă dedicată căminelor de nefamilişti”, arată Ana Popa.

În Dorobanţi, luxul ajunge la 3.000 euro/mp

Diferenţe la fel de mari sunt şi în zonele de lux ale Capitalei. Spre exemplu, cartierul Dorobanţi, definiţia luxului din toate timpurile. Acolo, preţul poate varia între 600 euro/mp şi 3.000 euro/mp.

„Cele mai scumpe proprietăţi sunt în zona străzilor cu nume de capitale, iar cele mai ieftine sunt în Floreasca şi Lacul Tei. Acestea din urmă nu sunt neapărat preţurile pentru apartamentele de bloc vechi, căci Floreasca şi Lacul Tei au deveni treptat zone foarte bune. Acolo se găsesc căsuţe mici, cochete, foarte frumoase, precum şi apartamente de lux în blocuri noi”, arată Mihaela Alexandroiu, manager RE/MAX Bastion.

Ca regulă generală însă, cele mai ieftine locuinţe sunt aproape întotdeauna cele construite în blocuri dinainte de 1977. Chiar şi în zonele bune, precum Moşilor, Ferdinand sau Cotroceni, apartamentele din blocurile foarte vechi sunt scoase la vânzare cu preţuri derizorii, comparativ cu media de preț a acestor cartiere. Apartamentele cu două camere se pot cumpăra cu preţuri care abia dacă ating 50.000 euro.

CITEȘTE ȘI: 2013 este anul marilor schimbări, pe piaţa imobiliară. Se modifică totul, de la legislaţie la comportamentul clienţilor

 

7 May 2013