Rata totală de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a atins în primul semestru al anului 13%, ceea ce reprezintă cel mai mare grad de neocupare din ultimii cinci ani, potrivit unui raport Colliers International.

Foto:: www.mepc.comPiaţa spaţiilor de birouri a înregistrat un nivel scăzut de cerere în primele şase luni ale anului 2009. Doar 26.500 mp au fost închiriaţi în această perioadă, cu 80% mai puţin faţă de prima jumătate a anului 2008.

"Spre deosebire de anul trecut, când pre-închirierile au fost răspunzătoare pentru mai mult de 80% din cerere, prima jumătate a anului 2009 nu a înregistrat tranzacţii de pre-închiriere, criza financiară amânând planurile de expansiune ale multor companii", se mai arată în raportul Colliers.

"Estimăm că în a doua jumătate a anului cererea va atinge un nivel similar celui din primul semestru, în timp ce rata de neocupare va oscila, cel mai probabil în intervalul 15-20%, mai scăzută în zonele centrale şi mai ridicată către periferie. Aşadar, chiriile sunt predispuse la o nouă scădere de aproximativ 10%", reiese din acelaşi raport al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Zona cea mai căutată pentru spaţii de birouri a fost zona centrală, iar cele mai importante categorii de chiriaşi au fost, ca şi în trecut, instituţiile financiare, companile de IT şi auto.

Numeroase companii care au pre-închiriat spaţii în urmă cu un an sau doi au dorit să-şi reducă costurile şi au sub-închiriat o parte din spaţiul pe care îl aveau la dispoziţie.

 

"Chiriile au înregistrat o scădere medie de 10 - 20% în primul semestru, chiriaşi căutând să-şi renegocieze contractele în această perioadă.

Astfel, proprietarii sunt în prezent dispuşi să ofere chiriaşilor stimulente importante (termene de închiriere mai scurte, chirii reduse pentru primii ani, luni cu chirie gratuită, sume oferite pentru amenajarea birourilor) pentru a se asigura de grade înalte de închiriere", se mai arată în raport.

25 August 2009