Cele mai puţine tranzacţii imobiliare din ultimii cinci aniNotarii, obligaţi să înlocuiască principala sursă de venit.

Numărul tranzacţiilor imobiliare efectuate anul acesta este cel mai mic din ultimii cinci ani, au afirmat reprezentanţii notarilor din România. Cea mai „neagră" perioadă este intervalul în care ne aflăm acum, respectiv octombrie decembrie, când volumul tranzacţiilor se aşteaptă a fi cu 70% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Specialiştii spun că, deocamdată, nu există semne că piaţa imobiliară îşi va reveni, cel puţin până în primăvara lui 2009.

Prăbuşirea a început în august

Notarii s-au plâns de faptul că activitatea lor în ansamblu a fost cea mai slabă din ultimii 13 ani, în special din cauza reducerii numă rului de tranzacţii imobiliare. Dacă anul trecut, aceştia au încheiat 521.636 de tranzacţii, în primele nouă luni ale acestui an cifra a ajuns la numai 377.312. „Până la sfârşitul lunii iulie, lucrurile au mers normal. Piaţa a început să cadă brusc din august şi continuă şi acum", a declarat Dumitru Viorel Mănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR). Potrivit acestuia, criza se reflectă în special în oraşele mari şi mai puţin în cele mici, unde preţurile au avut o fluctuaţie moderată.

Notarii, obligaţi să înlocuiască principala sursă de venit.

Numărul tranzacţiilor imobiliare efectuate anul acesta este cel mai mic din ultimii cinci ani, au afirmat reprezentanţii notarilor din România. Cea mai „neagră" perioadă este intervalul în care ne aflăm acum, respectiv octombrie decembrie, când volumul tranzacţ iilor se aşteaptă a fi cu 70% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Specialiştii spun că, deocamdată, nu există semne că piaţa imobiliară îşi va reveni, cel puţin până în primăvara lui 2009.
Scăderea preţurilor la apartamente se va reflecta şi în taxele notariale, susţine reprezentantul UNNPR. Acesta a afirmat că instituţia a solicitat deja Ministerului Finanţelor să modifice legea privind expertizele, întrucât imobilele sunt acum mai ieftine decât la momentul în care aceasta a fost realizată.

Ceea ce înseamnă că, în acest moment, românii plătesc impozite la stat pentru sume mai mari decât cele pe care le primesc în mod real. Criza nu i-a ocolit nici pe notari - ei vor fi nevoiţi să-şi diversifice activitatea încheind chiar şi contracte prenupţiale pentru a supravieţui.

Situaţia nu este la fel de gravă ca în Spania, unde numărul tranzacţiilor anuale a scăzut cu 72%, fapt ce a lăsat fără serviciu mulţi profesionişti. În aceste condiţii, notarii sunt decişi să iasă în stradă pe 2 decembrie.

Specialiştii susţin că, cel puţin deocamdată, piaţa imobiliară nu se va dinamiza, în condiţiile în care băncile nu sunt dispuse să mai acorde credite până în luna februarie. „O şansă există în primă vară, până prin luna mai, pentru că vara activitatea scade oricum", ne lămureşte Cornel Bălan, general manager al companiei de consultanţă imobiliară IBC Projects.

21 November 2008