Cele mai scumpe locuinţe din Capitală sunt în Primăverii  
Adevarul - 05.05.2006
 

Luxul rezidenţial al Capitalei s-a stabilizat în cartierul Aviatorilor-Primăverii. Un studiu realizat de compania imobiliară Eurisko plasează zona în vârful clasamentului celor mai scumpe locuinţe, cu preţuri medii de vânzare de 2.150 euro/mp. Zona Kiseleff ocupă poziţia cu numărul unu în topul chiriilor, cu 4.200 euro/proprietate.

Aviatorilor-Primăverii este zona exclusivistă a Capitalei. Potrivit Eurisko, locuinţele din acest cartier sunt cele mai scumpe din Bucureşti, ajungând să coste 2.150 euro/mp (exclusiv TVA), anul trecut. Asta după ce, în 2004, metrul pătrat costa în medie 1.580 euro. În ciuda acestor preţuri, "zona rezidenţială este preferată, atât pentru vânzare, cât şi pentru închiriere, datorită gradului ridicat de securitate oferit, în condiţiile în care sunt multe reşedinţe oficiale şi diplomatice.

Nu în ultimul rând, cartierul are căutare şi datorită existenţei unor construcţii de calitate, a spaţiilor verzi şi a cluburilor şi restaurantelor de lux", potrivit specialiştilor de la Eurisko. Cele mai atractive zone din Capitală, pe segmentul rezidenţial, sunt cele adiacente centrului, amplasate în apropierea bulevardelor Primăverii, Aviatorilor, Floreasca şi Kiseleff, unde nivelul chiriilor şi al preţurilor de vânzare înregistrează creşteri uşoare, ca urmare a ofertei din ce în ce mai reduse. Aşa se explică de ce preţurile locuinţelor din Primăverii sau Aviatorilor s-au dublat în trei ani, de la 1.100 euro/mp în 2002, la 2.150 euro/mp în 2005. În zona Dorobanţi-Floreasca, preţurile au ajuns la 1.550 euro pe metru pătrat anul trecut, de la 830 de euro pe metru pătrat în 2002.

Cei mai bogaţi chiriaşi stau în Kiseleff
Cele mai mari chirii din Bucureşti se regăsesc în zona Kiseleff, cu 4.200 euro pe proprietate, în creştere cu 125 euro faţă de anul 2004, potrivit aceluiaşi studiu. Poziţiile următoare sunt ocupate de Primăverii şi Aviatorilor, cu un nivel în 2005 de 3.812 euro pe vilă. Chiriile au atins, în Dorobanţi şi Floreasca, o valoare de 3.150 euro pe proprietate. Sumele prezentate de Eurisko nu conţin TVA.

 

Simona Simionescu
Adevarul

5 May 2006