Încetinirea economiilor emergente sau revenirea actuală a statelor dezvoltate nu se reflectă încă în activitatea instituţiilor bancare din întreaga lume, arată raportul anual al celor mai sigure bănci din lume, realizat de Global Finance. Instituţiile europene ocupă primele zece poziţii ale clasamentului, în timp ce SUA apare abia în a doua jumătate a clasamentului.

31381-banca.jpgInstabilitatea bancară pare să migreze din Vest către ţările din Est, arată specialiştii Global Finance, astfel că toate marile companii internaţionale analizează cu atenţie fiabilitatea colaboratorilor din domeniul financiar-bancar.

AFLĂ: Cum îţi protejezi averea, când băncile nu mai sunt sigure? Alternativele sunt aurul, bursa şi titlurile de stat

În ciuda dificultăţilor economice cu care s-a confruntat în ultimii ani, Europa continuă să aibă cele mai sigure instituţii financiare din lume  (17 poziţii în top 50), în urma analizei a 500 bănci internaţionale, în care s-au luat în calcul evaluările Moody’s, Standard & Poor’s şi Fitch.

  • Cele mai performante instituţii financiare din America de Nord sunt cele canadiene, cu şase prezenţe în top 50
  • Băncile americane încep să recupereze din teren, ocupând şase locuri în clasament
  • Cele mai sigure instituţii din Asia sunt cele din Singapore, iar Chile găzduieşte cele mai de încredere bănci din America Latină

„Se observă o creştere lentă a numărului de bănci din pieţele emergente prezente în top 50. Nu s-a schimbat însă numărul de bănci cu rating AAA, acesta fiind limitat, având în vedere că multe state şi-au pierdut ratingul suveran. Clasamentul nostru oferă companiilor un instrument obiectiv util în evaluarea instituţiilor internaţionale, atât la nivel global, cât şi la nivel regional”, declară Joseph D. Giarraputo, editorul Global Finance.

Primele zece locuri ale clasamentului sunt ocupate numai de instituţii din Europa: pe locul întâi se află KfW (Germania), urmată de Bank Nederlandse Gemeenten (Olanda), Zürcher Kantonalbank (Elveţia), Landwirtschaftliche Rentenbank (Germania) şi L-Bank (Germania), pe următoarele cinci locuri fiind instituţii din Franţa, Luxemburg, Olanda şi Germania.

Bănci din Canada, Sinagpore şi Australia ocupă următoarele nouă poziţii, în timp ce prima instituţie americană din clasament apare abia pe locul 31 (BNY Mellon).

 

NU RATA: Cum sabotează băncile piaţa executărilor silite? Specialiştii explică dedesubturile acestor tranzacţii

 

29 August 2013