Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Cele mai sigure investiţii ale momentului: terenurile, chiriile şi proprietăţile scumpe

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 4426

Piaţa imobiliară, în perioada de criză, are o dimanică uluitoare. Segmentele care par stabile se pot transforma, peste noapte, în riscuri uriaşe pentru cei interesaţi de ele. Dar pentru cei care speculează momentele potrivite, criza se poate transforma într-un aliat care garantează succesul. În acest moment, terenurile şi închirierile par să fie cele mai bine cotate segmente ale pieţei.

Cele mai sigure investiţii ale momentului: terenurile, chiriile şi proprietăţile scumpeAnul 2013 a fost unul dificil, la fel ca şi anii precedenţi. Dar spre deosebire de trecutul apropiat, anul acesta a căzut unul dintre pilonii de stabilitate ai segmentului rezidenţial: programul Prima Casă. Din momentul în care s-a trecut la creditarea în lei, piaţa a suferit un şoc major.

„Încă de la primele discuţii despre creditarea în lei, clienţii care voiau să cumpere au accelerat toate demersurile, au cumpărat tot ce aveau de cumpărat, au cheltuit tot ce aveau de cheltuit, iar apoi s-a aşternut liniştea, pe segmentul Prima Casă. Există credite alternative, unele dintre ele chiar au condiţii mai bune decât împrumuturile Prima Casă, dar un avans de 25% este restrictiv, pentru majoritaea clienţilor. Cazurile în care ei au aceste economii sunt extrem de rare”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro un agent imobiliar.

Cele mai multe probleme s-ar resimţit în cartiere, în cazul locuinţelor vechi. Acum, Cele mai bune oferte se găsesc în zonele cele mai intens construite Atunci când vor să se mute într-un bloc nou, clienţii caută în special zonele care îi avatajează. Unii preferă locurile ... este greu să vinzi chiar şi cu preţuri derizorii. Mulţi dintre proprietari au ales să îşi păstreze locuinţa, decât să o scoată la vânzare la preţuri absurd de mici.

„Pot da exemplul concret al unui apartamentent din Drumul Taberei: are trei camere, dar se vinde la preţ de două camere. Chiar şi aşa, nimeni nu este interesat. Se simte o scădere a tranzacţiilor, dar aceasta nu a dus şi la o scădere a preţurilor, paradoxal. Reacţia proprietarilor este una de conservare: preferă să nu vândă acum. Chiar şi cei care au nevoie de fonduri, preferă să facă rost de bani din cu totul alte surse, decât să găsească un cumpărător”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Anca Ghiţă, manager General 2000.

Apartamentele scumpe sau proprietăţile elitiste sunt ocolite de fluctuaţiile pieţei

Totuşi, la nivelul întregului an, în cartiere se simte o ieftinire de 10-15%, potrivit agenţilor imobiliari. Singurele proprietăţi care au scăpat de aceste fluctuaţii sunt cele elitiste, care oricum nu vizau clienţii de Prima Casă.

„Probleme au apărut la cartiere, în cazul locuinţei vechi, mai ales. Am constatat şi scăderi de 10.000 de euro la apartamente de trei camere şi cu toate astea, nu se tranzacţionează. Pe când în cazul celor scumpe, de peste 100.000 de euro, care oricum nu făceau obiectul Prima Casă, nu se simte nicio schimbare”, continuă un alt agent imobiliar.

Pe piaţa terenurilor se aşteaptă scumpiri, în viitorul apropiat

Fără bani şi în 2014. Segmentele agricol, comercial şi office au cel mai mult de suferit Anul 2014 nu se anunţă unul mai uşor, pentru piaţa imobiliară din România. Dificultăţile anticipate de specialişti vin din imposibilitatea ... Segmentul închirierilor precum şi cel de achiziţii terenuri par să fie alte două componente stabile ale pieţei imobiliare, în acest moment. De asemenea, pare să fi crescut apetitul persoanelor fizice de a-şi construi locuinţe, în paralel cu dezvoltatorii care ridică clădiri pentru bugete de criză.

„Considerăm că preţurile terenurilor au ajuns la un nivel suficient de mic încât să încurajeze clienţii să cumpere. În zone precum Prelungirea Ghencea sau Bragadiru, piaţa este dinamică pe acest segment. Ne aşteptăm chiar şi să vedem creşteri de preţ, în viitorul apropiat. Cât despre chirii, acest segment este la cote stabile, indiferent dacă este vorba despre birouri, spaţii comerciale sau rezidenţial”, arată Anca Ghiţă.

Problema, în perioada pe care o traversăm, este că orice sentiment de nesiguranţă indus pe piaţă, poate transforma o investiţie aprent sigură într-o greşeală uriaşă. Anticiparea acestor schimbări de trend poate face diferenţa dintre o afacere profitabilă şi un eşec financiar, iar aceasta este provocarea supremă deopotrivă pentru specialiştii din domeniu, cât şi pentru proprietari şi cumpărători.

CITEȘTE ȘI: Pericolele lui 2014: noi prăbuşiri pe piaţa bancară, imobiliară şi de capital Întreaga lume îşi revine încă după şocul economic resimţit acut în ultimii cinci ani, dar în loc să mergem spre mai ... Pericolele lui 2014: noi prăbuşiri pe piaţa bancară, imobiliară şi de capital

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Universitate , SC: 95 mp, 4 cam.
Drumul Sarii , SC: 84 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai comentate stiri

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video