0-1599-thumbs.jpgPentru gulerele albe de pe Fifth Avenue, criza e pentru serviciu, luxul e pentru acasă

Criza financiară si cea imobiliară, concretizată în ultimul caz prin căderea rapidă a preţurilor proprietăţilor, nu au anulat cererea de locuinţe de lux. Revista „The Wealth Bulletin“ (o publicaţie a Dow Jones) a alcătuit un rating cu cele mai scumpe zece străzi de resedinţă din lume. După cum arată autorii ratingului, pe frontul de lux nu e nicio schimbare.
Bulevardul Primăverii nu figurează încă în lista celor mai scumpe zece străzi cu resedinţe din lume, alcătuită de publicaţia „The Wealth Bulletin“. Dar, odată depăsit pragul psihologic de 10.000 euro/mp de locuinţă, nivel despre care surse din piaţă susţin că a fost atins încă de anul trecut, nu mai este mult până când această stradă va intra în clubul elitelor. Totusi, până atunci, grupul select cu cele mai exclusiviste străzi conţine un singur oras din Europa de Est - Moscova - si alte patru din Europa Occidentală - Londra, Paris, St. Moritz si Monaco.

Cåt costă opulenţa
Liderul grupei celor mai scumpe străzi a devenit Avenue Princess Grace de Monaco, o stradă numită astfel în cinstea starului hollywoodian Grace Kelly, măritată cu Rainier al III-lea, prinţul de Monaco. Preţul unui apartament amplasat pe această stradă poate ajunge si la 41 de milioane de dolari. Si nu este vorba despre cine stie ce super-apartament. Cei circa 200 mp ai locuinţei cu patru dormitoare oferă vedere la mare si... cam atât. Fără design inovator, sofisticării tehnice sau dotări revoluţionare pe care cineva s-ar astepta să le găsească la o locuinţă vândută cu 190.000 dolari/mp. În fapt, cei care cumpără apartamente pe Avenue Princess Grace de Monaco nu fac altceva decât să plătească biletul de intrare în cea mai simandicoasă si privilegiată enclavă a lumii.  

Pe locul doi este Seven Road, o stradă aflată în zona cea mai înaltă din districtul The Peak, unde preţul unei locuinţe ajunge la 120.000 de dolari/mp. Explicaţia preţului este dată de vederea panoramică care se deschide asupra orasului. Cu câteva săptămâni în urmă, un apartament cu suprafaţa de 312 mp situat aici a fost cumpărat de un om de afaceri chinez contra sumei de 38 de milioane de dolari.
Totusi, cei fascinaţi de New York trebuie să stie că strada cea mai exclusivistă pentru alegerea resedinţei este legendara Fifth Avenue. Criza nu si-a arătat colţii încă pe acest segment de piaţă. Astfel, unele apartamente pot fi cumpărate cu aproximativ 60.000 dolari/mp, precum cele aflate, spre exemplu, la o adresă foarte cunoscută si exclusivistă - Plaza Apartments. Această locaţie este în directă legătură cu nu mai puţin faimosul Plaza Hotel si 834 Fifth Avenue, unde magnatul media Rupert Murdoch a cumpărat în 2005 un apartament pe care a dat 44 de milioane de dolari. Cele mai scumpe locuinţe aflate la această adresă au un preţ de referinţă de 80.000 dolari/ mp. Cam atâta costă vecinătatea cu cele mai bune locaţii ale orasului - Empire State Building, Centrul Rockefeller, dar si stabilimente de cultură precum muzeul Metropolitan, Muzeul Guggenheim, Biblioteca publică etc.
Si oamenii bogaţi din Londra au simţit cu siguranţă briza răcoroasă a „credit crunch“-ului american, însă piaţa rezidenţială destinată hiper-bogătasilor nu a schiţat nici măcar o grimasă. Pe locul patru în topul alcătuit de „The Wealth Bulletin“ se află strada Kensington Palace din Londra, deseori denumită „aleea miliardarilor“. Preţul unei resedinţe poate ajunge pe această stradă la 77,5 milioane de dolari, pachetul incluzând deplina confidenţialitate si protecţie împotriva curiosilor. Asa cum este usor de ghicit, strada are directă legătură cu Palatul Kensington, locul de nastere al reginei Victoria a Marii Britanii. Tot aici se află si cea mai scumpă proprietate, o vilă pe care proprietarul Arcelor Mittal, Lakshmi Mittal, a cumpărat-o în primăvara acestui an pentru fiul său. Preţul achitat de magnatul oţelului a fost de 230 de milioane de dolari. Aceasta este a doua casă cumpărată de magnatul oţelului în Kensington Palace, după ce, în 2004, a plătit 57 de milioane de lire pentru casa lui Bernie Ecclestone, unul dintre deţinătorii Campionatului Mondial de Formula 1.
În acest an, desi economia franceză a luat-o în jos, preţurile apartamentelor de lux din Paris, mai ales ale celor aflate în „triunghiul de aur“ Champs Élysée-Avenue George V-Avenue Montaigne, au dat puţine semne că ar lua-o la vale. În plus, un euro mai puternic comparativ cu dolarul a făcut ca preţul în dolari al proprietăţilor rezidenţiale din Paris să fie mai mare în 2008 comparativ cu anul precedent.
Astfel, un metru pătrat de locuinţă pe Avenue Montaigne din Paris, o stradă flancată pe o parte de Champs Élysée si pe altă parte de Avenue George V, costă 54.000 de dolari. Avenue Montaigne este una dintre cele mai frumoase străzi din Paris. Aici se află boutique-urile celor mai cunoscuţi designeri vestimentari, producători de parfumuri si bijuterii: Dior, Chanel, Valentino, Bvlgari. Aspectul actual al străzii este datorat în mare parte holdingului LVMH (Moet-Hennessy-Louis Vuitton), căruia îi aparţin o mare parte din casele aflate pe Avenue Montaigne.
Locul sase este ocupat de o stradă moscovită - Ostozhenka. Preţul unui metru pătrat de locuinţă cu vedere la Kremlin si catedrala Hristos Salvatorul ajunge la 40.000 de dolari. Cel puţin acesta este preţul solicitat de vânzătorii din zonă. Spre exemplu, un apartament de 130 mp din cadrul ansamblului Retro se vinde cu 5,3 milioane de dolari. Ostozhenka este de fapt o zonă cuprinsă între strada Ostozhenka si cheiul râului Moscova, denumit Prechistenska Naberezhnaya. Din multe puncte de vedere, Ostozhenka seamănă cu Bulevardul Primăverii din Bucuresti, fiind mai mult o zonă de prestigiu si mai puţin una de resedinţe rezonabile si locuibile: densitatea construcţiilor este mare, spaţiile verzi aproape că lipsesc, străzile sunt înguste. Totusi, pentru moscoviţii bogaţi, a avea un apartament în Ostozhenka este un element de mare prestigiu.
 
Mai ieftini, dar foarte scumpi
Preţul unui metru pătrat de locuinţă pe Via Suvretta (ocupanta locului sapte) din celebra staţiune elveţiană St. Moritz ajunge la 38.000 de dolari. St. Moritz a fost, în ultimii 200 de ani, locul preferat de iubitorii bogaţi ai sporturilor de iarnă. Multe personalităţi notorii deţin aici proprietăţi rezidenţiale. Printre acestia îi amintim pe Lakshmi Mittal, premierul italian Silvio Berlusconi, miliardarul Luca Bassani, fondatorul Wally Yachts, companie care produce cele mai scumpe iahturi din lume etc.
Pentru locul următor, ne întoarcem în SUA. Cea mai scumpă stradă a luxosului Beverly Hills este Carolwood Drive. Aceasta se află pe locul opt în topul celor mai scumpe străzi, un metru pătrat de locuinţă putând fi cumpărat cu 30.000 de dolari. Totusi, în acest preţ cumpărătorul obţine mult mai mult comparativ cu ofertele similare din locaţiile aflate pe poziţii superioare în topul menţionat. Astfel, în mod normal, cu 30.000 dolari/mp cumperi o casă luxoasă si cel puţin o jumătate de hectar de teren. Un exemplu, vila Fleur de Lys, construită în stil Ludovic al XIV-lea, costă 125 milioane de dolari, dar în afară de construcţia propriu-zisă, aici există o sală de cinema pentru 50 de locuri, o bibliotecă cu ediţii princeps ale multor cărţi, un garaj pentru nouă autovehicule si, de asemenea, o casă separată pentru administratorul imobilului si zece camere pentru personalul de serviciu.   
Pe locul nouă se află o stradă din orasul australian Sydney. Pe Wolseley Road un metru pătrat de locuinţă costă 28.000 de dolari. Pe această stradă se află aproape o cincime din cele mai scumpe 100 de resedinţe ale orasului Sydney. Wolseley Road din Point Piper se bucură de reputaţia tradiţională de a fi cea mai prestigioasă adresă rezidenţială din Australia. Proprietăţile aflate pe această stradă au o vedere bună către rada portului, una dintre cele mai frumoase oferite de vreun oras din lume, în care se remarcă faimosul pod Sydney Harbour Bridge si Opera House. Craig-y-Mor, o casă aflată pe Wolseley Road, este cea mai scumpă proprietate australiană. A fost vândută în acest an pentru 32,4 milioane de dolari.
Lista celor zece este încheiată de o stradă din orasul indian Mumbai. Alamount Road, aflată în partea de sud a capitalei financiare indiene Mumbai, a fost dintotdeauna foarte căutată de „maharadjahii“ indieni si vedetele de la Bollywood. Însă această stradă a ajuns pe locul 10 al celor mai scumpe din lume după ce omul de afaceri indian si cel mai bogat din Asia - Mukesh Ambani - a iniţiat cel mai scump proiect de resedinţă particulară din lume. Clădirea Antilia va măsura 27 de etaje si va reprezenta singurul turn resedinţă particulară din lume. Pe primele sapte niveluri vor fi garajele si service-ul auto pentru propriile autovehicule, la nivelul opt va funcţiona un teatru cu o capacitate de 50 de locuri, iar pe următoarele trei niveluri vor fi amenajate grădinile suspendate. Alte două etaje vor servi ca centru SPA, iar restul, până la 27 etaje, vor fi locuinţele pentru oaspeţi si resedinţa familiei Ambani. Un metru pătrat de locuinţă va costa cu siguranţă peste 25.000 de dolari.
Sursa

18 October 2008