Ești la zi cu verificarea centralei termice? Efectuarea la timp a acestei operațiuni este vitală, amintesc specialiștii. Legea spune că proprietarii au obligația să efectueze această operațiune o dată la doi ani, vara fiind perioada propice pentru acest proces. De asemenea, pentru funcționarea optimă a centralei, sunt recomandate reviziile pentru curățare și întreținere efectuate de către un centru service autorizat.

40795-centrala_termica.jpgProprietarii apartamentelor în care sunt montate centrale termice au obligația de a realiza verificarea tehnică periodică (VTP), o dată la doi ani, spune legea. Operațiunea trebuie efectuată de un specialist, respectiv un reprezentant al unei firme de service cu autorizație ISCIR specifică. Verificarea tehnică periodică (VTP) constă în evaluarea funcționării corecte și sigure a centralei termice, a dispozitivelor de control, de reglare și siguranță, gazelor arse, reglarea instalației de ardere și menținerea condițiilor inițiale de instalare.

„Efectuarea la timp a verificării tehnice periodice este esențială pentru siguranța și eficiența în exploatare, atât a centralei termice, cât și a instalației la care este conectată. Astfel, funcționarea în parametrii optimi și consumul de gaz nu vor fi o grijă”, explică Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România, menționând că distribuitorul de gaze veridică periodic valabilitatea VTP.

Verificarea tehnică periodică trebuie completată, în perioadele din afara sezonului de încălzire, de revizii pentru curățare și întreținere efectuate de către un centru service autorizat,  ai cărui tehnicieni au urmat cursurile de pregătire special organizate de către producător și pot da, de câte ori este nevoie, sfaturi specializate, oferind de asemenea piese de schimb originale în cel mai scurt timp.

„Folosirea pieselor de schimb originale garantează funcționarea centralei în parametri optimi, prevăzuți de către producător, pe o perioadă cât mai îndelungată. De aceea este atât de important ca întreținerea periodică să fie făcută corespunzător, iar reviziile anuale să fie realizate de firme de service specializate și autorizate de producător”, subliniază reprezentantul Ariston Thermo România.

Pentru a spori și mai mult eficiența centralei termice, proprietarii sunt sfătuiți să asigure în permanență o izolare cât mai ridicată a geamurilor, ușilor și pereților și să verifice ca schimbul de căldură să nu fie limitat de obiecte care acoperă radiatoarele. În plus, optimizarea sistemului presupune o temperatură constantă de 21 C, care poate fi menținută cu ajutorul cronotermostatelor de ambient.

Odată cu introducerea, din 26 Septembrie 2015, a obligativității vânzării și instalării exclusive de centrale termice în condensare dotate cu pompe electronice, care sunt mai eficiente energetic și mai ecologice, au aparut și noi cerințe la instalare și la evacuarea gazelor și a condensului. Astfel, este bine de reținut că pentru o durabilitate și eficiență cât mai mari, este necesar ca radiatoarele și instalațiile termice să fie spălate cu soluții speciale, iar agentul termic din radiatoare să fie tratat special cu produse anticorozive.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

25 August 2016