Pentru investitorii mari, cu bugete de zeci sau sute de milioane de euro, centrele comerciale sunt o mină de aur, anul acesta. Tranzacțiile de investiții sunt așteptate să atingă un nivel record în 2015, mai mare decât au avut chiar în 2006. Estimările sunt valabile pentru întreaga lume, iar România le confirmă prin creșteri spectaculoase de la an la an.

36765-cumparaturi.jpgPiața de retail a cunoscut o dezvoltare fantastică în ultimii ani, în România. Anul trecut, investițiile din acest segment au însumat aproape jumătate din total de 1,3 miliarde de euro cumulat de piața imobiliară locală.

Tranzacția cea mai importantă a fost vânzarea centrului comercial Promenada Mall din București, deținut de Raiffeisen Evolution, și achiziționat de fondul de investiții NEPI. Valoarea tranzacției s-a ridicat la 148 milioane euro și a reprezentat o premieră pe piața românească de investiții, fiind cea mai mare valore înregistrată pentru vânzarea unui centru comercial”, se arată în ultimul studiu DTZ Research.  

Aproape jumătate dintre fondurile de investiții axați pe un singur sector imobiliar sunt interesați de retail

Aceleași performanțe, dar la o scară mult mai mare, se resimt și în Europa. La nivel regional, anul acesta se așteaptă un nou record, de 52 miliarde de euro, în sectorul de retail. Factorii care vor stimula acest proces sunt mediul economic favorabil, creșterea fluxurilor de capital, dar și a cererii puternice a investitorilor pentru acest sector. Statisticile arată că 45% dintre fondurile de investiții care sunt interesate să investească într-un singur sector imobiliar se concentrează pe retail.

Cele trei piețe principale care vor atrage atenția sunt Marea Britanie, Germania și Franța, unde companiile listate își restructurează portofoliile de centre comerciale. În plus, a revenit și interesul investitorilor de tip oportunist și „value added”, ceea ce va duce la o creștere a volumului de investiții pe piețele periferice, daca investițiile la prețurile atractive se vor dovedi sustenabile”, explică Magali Marton, Head of EMEA Research DTZ.

Și anul trecut a fost unul foarte bun, pe piața de retail. Totalul investițiilor a fost de 46 miliarde de euro, la nivel european. Cele mai active țări au fost Marea Britanie si Germania, în timp ce Europa de Sud a înregistrat o creștere de 135% a volumului de tranzacții. De asemenea, investițiile în centre comerciale în Europa au atins, în 2014, un nou record și în privința volumului, cotei de piață și a numărului de tranzacții.

CITEȘTE ȘI:

14 April 2015