Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Centrele comerciale, o afacere profitabilă şi în 2012

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 4537

Ridicarea centrelor comerciale este în continuare o afacere profitabilă pentru investitorii internaţionali veniţi în România. La nivel naţional, avem 127 metri pătraţi de centre comerciale la mia de locuitori, astfel că piaţa este departe de saturaţie. Chiar dacă acest segment s-a dezgheţat pe parcursul anului trecut, numărul de livrari a fost totuşi de patru ori mai mic decât în 2008.

Centrele comerciale, o afacere profitabilă şi în 2012România este în continuare atractivă pentru Viitorul mallurilor, influenţat de telefoane inteligente şi tablete Centrele comerciale au mai mulţi vizitatori decât orice atracţie turistică din România. Chiar şi în vremuri dificile din punct de ... dezvoltatorii internaţionali de centre comerciale. Stocul modern de spaţii comerciale a înregistrat o creştere semnificativă, de 44% în a doua jumătate a anului trecut, comparativ cu primele şase luni ale anului 2012, conform celui mai recent raport al companiei de consultanță imobiliară CBRE. În plus, densitatea de metri pătraţi de centre comerciale la mia de locuitori arată că nu doar în Capitală există potenţial de dezvoltare, ci şi în alte  zone ale țării, în oraşe precum Braşov, Timişoara, Craiova sau Galaţi.

  • Stocul de spaţii comerciale din România a ajuns la 2,7 milioane mp, la sfârşitul anului trecut
  • Din suprafaţa totală, Bucureştiul deţine 30% (806.000 mp)

„S-a observat anul trecut preferinţa investitorilor pentru inaugurarea de centre comerciale cu galerii mici, cu o suprafaţă de până la 6.000 metri pătraţi. Principalul motiv îl constituie timpul mai scurt pentru dezvoltarea unui astfel de proiect, de la accesarea finanţării până la inaugurare, spre deosebire de cel necesar pentru construirea unui centru comercial de tip shopping mall”, declară Luiza Moraru, Head of Retail Department CBRE România.

Cu toate acestea, stocul de noi spaţii comerciale livrate pe parcursul lui 2012 este departe de nivelul anterior începerii crizei. Anul trecut s-au livrat circa 150.000 mp de IKEA se pregăteşte pentru inaugurarea unui nou magazin în România Producătorul de mobilă IKEA intenţionează să deschidă o nouă unitate la noi în ţară, în perioada imediat următoare. Gigantul suedez ... noi spaţii comerciale (reprezentând 6% din stocul modern), însă nivelul este de patru ori mai mic decât cel înregistrat în 2008, când au fost daţi spre folosinţă circa 670.000 mp.

  • 6 centre comerciale au fost inaugurate în a doua jumătate a lui 2012, însă unul singur de tip „shopping mall”
  • 3 centre comerciale au fost finalizate în Bucureşti, a căror suprafaţă însumează 35% din totalul noilor livrări din ultimele şase luni ale lui 2012

„În prezent, la nivel naţional, se află în construcţie peste 160.000 metri pătraţi. Anul acesta, vor fi livrate proiectele Coresi Shopping City faza I, AFI Palace Ploieşti, Cora Slobozia, Corall Constanţa, Uvertura Mall Botoşani şi Promenada Mall. Astfel, stocul total va ajunge la peste 2.800.000 metri pătraţi şi se aşteaptă ca, în doi ani de zile, stocul de centre comerciale din România să crească cu 6%”, se specifică în raportul CBRE.

Capitala aşteaptă livrarea a circa 470.000 mp de noi centre comerciale, în timp ce multe proiecte au fost momentan îngheţate (în valoare totală de circa 430.000 mp). De asemenea, altele şi-au schimbat statutul de centre comerciale, fiind în proces de reconversie în parcuri industriale sau logistice.

  • La nivel naţional, raportul de spaţii comerciale la mia de locuitori este de 127 mp
  • În Capitală, media este peste trei ori mai mare, de 416 mp la mia de locuitori
  • Suceava are cel mai mare raport de spaţii comerciale la mia de locuitori, de 1.118 mp

Chiria prime şi randamentul prime au rămas la acelaşi nivel ca în trimestrele precedente 50 euro/mp, respectiv 8,75/mp. Valoarea chiriei prime înregistrată pentru Bucureşti este mai mare decât cea de laSofia, în timp ce, Varşovia, Budapesta şi Praga conduc în topul regiunii, ca şi în cazul stocului de centre comerciale. 

 

AFLĂ ȘI  Ce malluri urmează să fie inaugurate anul acesta şi în ce zone ale ţării? Mallurile au intrat în topul preferinţelor românilor, iar cererea nu este nici pe departe satisfăcută, ceea ce îi bucură atât ... Ce malluri urmează să fie inaugurate anul acesta şi în ce zone ale ţării?

 
Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video