Romanii isi permit sa cumpere doar locuinte cu preturi de 35.000-70.000 de euro, insa cererea solvabila ramane redusa deoarece veniturile nu au mai crescut, afirma jucatorii din imobiliare, care spun insa ca este un moment bun pentru achizitia de case, dezvoltatorii fiind dispusi sa negocieze.

22330-s1.jpg"Daca oferi preturi competitive poti sa vinzi. Noi am vandut 90% din locuinte de pe hartie, nu s-a mai intamplat acest lucru din 2007. Cererea este in crestere, in ciuda problemelor din Grecia sau cu bancile din Austria. Bancile dau in continuare credite pentru programul <>", a declarat Andrew Prelea, presedintele Ozone Homes, dezvoltatorul unui proiect de 12 locuinte ecologice in Pipera.

El spune ca sunt dezvoltatori care vand cu 30-40% sub pretul de cost al proiectului, astfel ca daca in 2007 costul constructiei era de 1.000-1.200 de euro pe metru patrat, unele dintre aceste locuinte sunt scoase la vanzare acum cu 600-750 de euro pe metru patrat.

Preturile locuintelor trebuie corelate cu salariile

"Pretul pe care romanii si-l permit pentru achizitia de locuinte este cuprins intre 35.000 si 70.000 de euro, care sa se incadreze in <>. Preturile trebuie corelate cu salariile. Noi avem 10-20 de cereri pe saptamana si clientii ni se plang ca nu exista oferta de locuinte pe care sa si-o permita", a spus Prelea.

Bazandu-se pe o cerere in crestere, Ozone Homes vrea sa inceapa in primavara anului viitor constructia unui ansamblu de 650 de locuinte in sectorul 1 din Bucuresti, fiind in negocieri pentru a se asocia in proiect cu un fond de investitii care detine terenul.

Cererea de locuinte ramane redusa din cauza salariilor care nu mai crescut

Pe de alta parte, Adrian Sischin, director regional al retelei de agentii imobiliare RE/MAX, spune ca desi numarul tranzactiilor imobiliare s-a oprit din scadere, cererea solvabila ramane inca redusa deoarece salariile nu au mai crescut in ultimii ani.

"Numarul tranzactiilor imobiliare a avut o scadere dramatica, dar de doi ani s-a stabilizat la circa 350.000. Cererea solvabila ramane insa redusa deoarece veniturile nu au mai crescut. Pe de alta parte, acum este un moment foarte bun pentru cei care au bani sa cumpere locuinte pentru ca pot sa negociezi pretul cu dezvoltatorii, piata este a cumparatorilor", a spus Sischin.

Reteaua RE/MAX in Romania cuprinde 8 agentii, in care lucreaza 70 de brokeri.

Disparitia investitorilor, un alt factor pentru scaderea tranzactiilor imobiliare

Scaderea numarului tranzactiilor imobiliare in ultimii trei ani, de la 500.000 pe an in 2008 la o medie de 350.000 pe an, este explicata de analistul imobiliar, Radu Zilisteanu prin disparitia investitorilor care au cumparat apartamente la pachet.

"Acele 150.000 de tranzactii care au disparut au fost cele realizate de investitori. Au ramas pe piata doar cei care sunt interesati sa cumpere pentru a locui", a spus Zilisteanu.

El a ridicat problema preturilor locuintelor noi, dar si suprafetele cu care erau construite apartamentele din complexurile rezidentiale, necorelate cu cererea de pe piata.


Sursa

30 November 2011