Legea certificatelor energetice ar putea fi încă o dată amânată, după ce statul este prins din nou pe picior greşit, populaţia nu a fost informată despre schimbările produse, iar auditorii - în număr mic - încearcă să atragă atenţia asupra riscurilor apariţiei unui nou blocaj în piaţa imobiliară.

sursa:www.casepasive.euLegea certificatelor energetice prevede ca, de la 1 ianuarie 2010, nici o locuinţă să nu mai poată fi vândută sau închiriată în lipsa certificării energetice.

Certificarea atestă la cât ajunge consumul de energie al unei locuinţe, în baza acestui consum imobilele urmând să fie clasificate în şapte categorii de performanţă energetică.

"24.000 de e-mailuri, pentru a fi băgat în seamă"

Cu o lună înaintea intrării în vigoare a legii, consumatorii nu au fost nici măcar informaţi corespunzător cu privire la această lege şi la impactul asupra preţului locuinţei, spune unul dintre auditorii energetici chestionaţi de Business Standard.

"Din luna august, am transmis peste 24.000 de e-mailuri către constructori, dezvoltatori, agenţii imobiliare sau arhitecţi, dar rata de răspuns a fost extrem de slabă. Am încheiat foarte puţine contracte ferme.Oamenii nu ştiu despre ce este vorba", ne-a declarat auditorul, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Potrivit acestuia, oamenii se vor trezi în faţa faptului împlinit, adică vor afla despre ce este vorba abia când vor ajunge la notar şi li se va cere acest certificat.

 

 

Sursa

23 November 2009