De anul viitor proprietarii nu vor mai putea vinde sau închiria fără un Certificat de Performaţă Energetică. Legea 372/2005 stabileşte obligativitatea elaborării unui astfel de certificat pentru toate clădirile noi sau vechi care sunt vândute sau închiriate începând din 2010.

Sursa foto:www.misiuneacasa.roCertificatul de Performanţă Energetică va include consumul de energie al construcţiei determinat de către un auditor energetic, precum şi valori de referinţă care să permită evaluarea sa. Astfel, în funcţie de energia consumată pentru încălzirea locuinţei, climatizare, iluminat artificial etc., apartamentul va primi un calificativ de la A la G.

Un apartament care a primit calificativul G trebuie evitat, având un consum foarte ridicat de energie ceea ce presupune cheltuielile la întreţinere foarte mari. În acest fel calitatea termoizolaţiei clădirii se va regăsi în preţului de vânzare al imobilului sau chiria percepută. Certificatul energetic al clădirii este valabil zece ani de la data emiterii.

Consiliul European al Profesiilor Imobiliare (CEPI) sprijină lansarea Iniţiativei Europeane în legătură cu construcţiile, ce oferă asistenţă tehnică şi financiară pentru Uniunea Europeană. Reabilitarea a 15 milioane de clădiri în următorii zece ani este un obiectiv ambiţios.

"Certificatele de Performanţă Energetică joacă un rol important şi prezintă oportunităţi suplimentare pentru ridicarea standardelor. Cu toate acestea, în timp ce CEPI înţelege importanţa renovării clădirilor, care sunt cele mai neperformante, trebuie să fie recunoscut faptul că aceste clădiri sunt, în multe cazuri, case private, care sunt adesea deţinute de persoanele în vârstă sau de cele cu venituri mici. Asigurându-se că aceste clădiri sunt aduse la standardele cerute, se ridică într-adevăr, probleme dificile. O clădire care se încadrează în partea de jos a celor două categorii de eficienţă energetică trebuie renovată înainte de a fi vândută sau închiriată. În consecinţă, ar putea fi de preferat, să se impună o obligaţie specifica privind statele membre ca acestea să identifice clădirile cu o performanţă energetică mai mică de 20% şi stabilească o campanie de conştientizare specifică şi de finanţare în ceea ce priveşte renovarea acestor clădiri. Acest lucru ar putea obţine acelaşi rezultat, cu o mai puţină încălcare a drepturilor de proprietate privată"  sunt de părere reprezentanţii CEPI.

Categoriile de clădiri pentru care la construire-reabilitare, vânzare sau închiriere se eliberează  Certificatul energetic sunt: locuinţele unifamiliale şi blocurile de locuinţe, birourile, hotelurile, spitalele, clădirile de învăţamînt şi cele pentru servicii de comerţ.

În prezent, majoritatea clădirilor din România sunt neizolate termic, sau prost izolate, ceea ce generează cheltuieli foarte ridicate pentru încălzirea lor.

Clădirile de locuit sunt responsabile pentru cel puţin 40% din energia consumată de majoritatea ţărilor din lume. Încălzirea şi răcirea sunt principalii consumatori, fiind responsabile pentru două treimi din energia totală consumată de o clădire. Cea mai mare parte a energiei se pierde din cauza unei izolaţiei neadecvate. Prin utilizarea unor tehnici eficiente şi recunoscute, energia necesară pentru încălzirea şi răcirea unei clădiri se poate reduce cu până la 90%. 

 


 
 

 

3 November 2009