Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Costuri în plus pentru proprietari: certificatul energetic devine obligatoriu

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 4423

Certificatul de performanţă energetică devine o obligație pentru jucătorii din piaţa imobiliară din 20 iulie. Astfel, oricine vrea să vândă, să închirieze sau să construiască o proprietate, trebuie să plătească un evaluator pentru a întocmi actul verde. În caz contrar, amenda poate ajunge până la 10.000 lei, adică echivalentul a peste 2.000 euro. Mai mult, există riscul ca nici clienţii să nu mai accepte proprietăţi despre care nu ştiu cât de multă energie consumă.

O nouă taxă imobiliară: de mâine, certificatul energetic devine obligatoriuCertificatul energetic se aplică oricui, indiferent de tipul de tranzacţie, de clădire sau de destinaţia acesteia. Potrivit legii 159/2013, Mai sunt două luni. Apoi, o singură taxă neplătită îţi poate anula contractul de vânzare sau închiriere Deja este oficial: legea referitoare la certificatul energetic a apărut în Monitorul Oficial. În 60 zile de la publicare, aceasta urmează ... începând cu data de 20 iulie 2013, întocmirea certificatului de performanţă energetică este obligatorie pentru următoarele categorii de clădiri:

  • Locuinţe unifamiliale
  • Blocuri de locuinţe
  • Birouri
  • Clădiri de învăţământ
  • Spitale
  • Hoteluri şi restaurante
  • Construcţii destinate activităţilor sportive
  • Clădiri pentru servicii de comerţ
  • Alte tipuri de clădiri consumatoare de energie

Dacă ştii în ce clasă energetică te afli, ştii cât te va costa întreţinerea

Aşadar, nimeni nu face excepţie. Certificatul vizează clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, clădirile care se construiesc precum şi clădirile cu o suprafaţă utilă de peste 500 mp, aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor publice, precum şi în cazul clădirilor în care funcţionează instituţii care prestează servicii publice. Pentru toate acestea, investitorul, proprietarul sau administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, o copie a certificatului. Aceast lucru trebuie să se întâmple înainte de semnarea contractului, pentru a-i da posibilitatea clientului să afle exact care este performanţa energetică clădirii de care este interesat.

Vrei să vinzi un apartament în viitorul apropiat? Află la ce se uită clientul anului 2013 Piaţa imobiliară joacă în prezent după regulile impuse de cumpărători, iar vânzătorii trebuie să se adapteze noilor tendinţe, dacă vor să ... Este important să ştii pe ce dai banii, pentru că multe dintre construcţiile situate în cele mai scumpe zone au probleme foarte mari. În mod normal, ar trebui să plăteşti şi calitatea produsului, nu numai zona. Sau măcar să ştii la ce te înhami. Dacă ştii în ce clasă energetică eşti, ştii la ce cheltuieli să te aştepţi cu întreţinerea. Cunosc personal o familie care, pentru un apartament cu două camere situat nestrategic pe colţul unui bloc, a plătit la întreţinere 900 lei, într-o lună de iarnă”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro reprezentanții Asociaţiei Naţionale a Auditorilor Energetici.

Certificatul energetic poate anula procesul verbal de recepţie

Dezvoltatorii sau cei care îşi construiesc o casă aceştia au obligaţia să prezinte certificatul energetic în original comisiei de recepţie, la terminarea lucrărilor. De asemenea, o copie a certificatului se anexează la procesul-verbal de recepţie şi devine parte componentă a cărţii tehnice a construcţiei. În cazul în care această etapă nu este întrunită, procesul verbal devine nul, iar amenda aplicată variază între 1.000 si 10.000 lei. În faţa acestui risc, cheltuiala iniţială cu întocmirea certificatului pare infimă.

„Preţurile depind în funcţie de evaluatori, se negociază, dar vorbim despre 500-600 lei pentru un apartament cu patru camere. Este un preţ derizoriu, iar volumul de muncă este incredibil de mare. Ca specialist, trebuie să vezi starea terasei, să mergi în subsol să vezi dacă este contor general de căldură, anul instalării, modelul, nu te rezumi numai la vizionarea apartamentului. Se fac măsurători în interior, exterior, terasa, casa scării şi subsol şi abia apoi se fac aceste determinări de consumuri. Sunt foarte multe calcule până ajungi să completezi acest document”, continuă oficialii Asociaţiei Naţionale a Auditorilor Energetici.

În cazul clădirilor cu o suprafaţă utilă de peste 500 mp, deţinute sau administrate de autorităţile publice, certificatul trebuie să fie afişat într-un loc accesibil şi vizibil publicului.

CITEŞTE ŞI: Cât vei plăti întreţinerea la iarnă? Poţi să afli cu exactitate, trebuie doar să ştii pe cine să întrebi Auditul energetic este încă un concept abstract pentru România. Cine este auditorul energetic? Cu ce ajută certificatul energetic? Ce ... Auditorii energetici îţi pot spune cât vei plăti întreţinerea la iarnă

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video