Certificatul energetic, obligatoriu pentru orice tranzacţie imobiliară, se poate transforma într-o reală problemă, dacă nu este întocmit corect. Un evaluator grabit, neatent sau dezinteresat poate să creeze iluzia că locuinţa este impecabilă, cât de fapt pierderile de energie sunt o problemă reală. Pentru a se asigura că totul este cu adevărat bine, proprietarii sunt îndemnaţi să se documenteze, înainte de contractarea unui serviciu de evaluare.

31901-image_1297_xl.jpgEvaluarea energetică este un serviciu relativ nou pe piaţa românească, motiv pentru care pot exista firme care profită de lipsa de informaţii a clienţilor. Specialiştii îi avertizează pe clienţi că trebuie să se informeze bine înainte de a primi în casă un evaluator. Unii dintre aceştia ar putea fi tentaţi să ofere clasa energetică A locuinţelor pe care le auditează doar pentru a face clienţii fericiţi şi a-şi încasa comisionul fără complicaţii.

„Nu cred în certificate energetice. Toate au clasa A, dar ar fi nevoie de steluţe explicative, lângă această clasificare. Fiind la început de drum, nu este rigurozitate în stabilirea acestor clase”, a declarat Giulio Angheloiu, oficial Premier Service.

Fără o vizionare completă, nimeni nu poate să garanteze un rezultat corect

Un auditor care îşi face bine treaba ar putea fi incomod, pentru proprietari. În primul rând, acesta va intra în locuinţă şi o va analiza cu atenţie. Fără o vizionare completă, nimeni nu poate să garanteze un calcul şi un rezultat corect. Dar faptul că trece pragul casei, nu trebuie să îl îndreptăţească pe evaluator să abuzeze de timpul sau bunurile proprietarului.

„Eu, ca şi evaluator, încerc să fiu cât mai puţin invazivă. Mă duc în casa omului, dar nu la o oră nepotrivită şi stau cât de puţin este necesar, fără să mă duc pe fugă. Mai sunt situaţii în care omul îşi imaginează că trebuie să te aşeze la masă. Le spun oamenilor că încerc să fiu o prezenţă discretă, dar îi anunţ că voi face fotografii în casă, sunt necesare pentru dosar. Vecinii sunt şi ei circumspecţi. Se întreabă de ce faci măsurători la casa scării, dacă eşti vreun hoţ şi faci măsurători pentru a le sparge apoi apartamentele”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Corina Mardari,  membru al Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri.

Există proprietari care îşi sabotează singuri rezultatele evaluării

Există însă şi situaţii în care evaluatorii se implică şi vor să vizioneze locuinţa, dar proprietarii se opun, din diverse motive. Această categorie de clienţi cere, de obicei, evaluarea doar prin exterior. Specialiştii spun că evaluatorii care acceptă un asemenea compriomis fac evaluarea doar pentru a încasa prima, nu şi pentru a obţine un rezultat real.

„În câţiva ani, sper că va fi clientul cel care nu va mai permite evaluarea fără vizionare. Pe siteul Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri, la secţiunea servicii energetice, sunt paşii necesari pentru elaborarea unui certificat, atât pentru auditori cât şi pentru clienţi. Pe scurt, trebuie să faci măsurători să vezi dacă ceea ce există în realitate se regăseşte şi în fişa de cadastru, în releveul respectivului apartament, te uiţi la vitraje, măsori pereţi interiori şi abia apoi pe cei exteriori, casa scării, subsolul blocului, terasa blocului, faţada”, continuă evaluator Corina Mardari.

Pe termen lung, evaluarea locuinţelor s-ar putea transforma într-un criteriu de acordare sau respingere a unui credit, aşa cum se întâmplă acum în alte ţări ale lumii. De asemenea, există deja oraşe care acordă scutiri de impozite sau micşorarea acestora, pentru clienţii care au certificate energetice care le atestă clasa superioară. Clujul este un bun exemplu, în acest caz.

„În restul lumii sunt ţări întregi care au diminuat impozitele pentru cei care au clasă energetică superioară, care consumă mai puţin. Aşa încurajezi să anvelopezi blocurile şi dai şi o faţă frumoasă oraşului. Au promis şi la noi acest lucru, rămâne să vedem cât este de aşteptat până la punerea în practică”, conchide oficialul Premier Service.

CITEŞTE ŞI: Costuri în plus pentru proprietari: certificatul energetic devine obligatoriu


2 October 2013