Primarul Andrei Chiliman l-a lăsat pe fiul lui Adrian Năstase să-şi ridice o terasă de fiţe pe malul lacului din nordul Capitalei.Pe Şoseaua Nordului, la numărul 1, exact în Parcul Herăstrău, se ridică de o lună încoace o clădire cu etaj.

Cel puţin aşa rezultă la prima vedere, după stâlpii din fier forjat şi plăcile de beton turnate direct pe spaţiul verde. Până şi locul de joacă pentru copii a fost flancat de două ziduri imense, înalte de peste 3 metri.

Terasa care se amenajează direct în parcul declarat monument istoric aparţine lui Andrei Năstase, nimeni altul decât fiul liderului pesedist Adrian Năstase. Autorizaţia de construire nu a fost dată de Primăria Capitalei, cum era de aşteptat, ci de cea de sector, păstorită de Andrei Chiliman.


Zona în care se reamenajează în prezent restaurantul Bonton - Maria Celeste, care însumează clădirea propriu-zisă, trei terase şi un ponton pe marginea Lacului Herăstrău, are o istorie controversată. Este exact perimetrul în care erau amenajate toate terasele şi restaurantele demolate de primarul Sorin Oprescu, la scurt timp după venirea sa la primărie.

Gard în gard cu construcţia ridicată acum era şi celebra terasă Fiţe, locul de întâlnire al VIP-urilor din Capitală, a cărei demolare s-a lăsat cu un megascandal.

S-a dat cu rechinii imobiliari

Primarul Andrei Chiliman a semnat, la începutul acestui an, autorizaţia de construire solicitată de firma SC Rodrag Trade Co SRL. A fost documentul prin care s-a dat verde „betonării" din Herăstrău. Probabil conştient că va isca un scandal, Chiliman a eliberat o autorizaţie de consolidare, chipurile pentru o construcţie deja existentă.

În realitate, aşa cum se vede şi din imagini, acolo se asfaltează pe spaţiul verde, se ridică grinzi din beton şi se toarnă stâlpi din ciment şi fier forjat.Am fost întotdeauna și voi rămâne un apărător al spațiilor verzi. Mă bat cu rechinii imobiliari."

Năstase jr. s-a retras din acte

În prezent, conform extraselor de la Registrul Comerţului, Andrei Năstase nu mai apare în firma Rodrag. Acesta s-a retras din firmă la finele lui 2008, imediat după ce pe seama aceleiaşi terase s-a iscat un scandal privind nedemolarea sa.

Presa a scris la vremea respectivă despre tratamentul preferenţial pe care l-ar fi primit Năstase jr. din partea primarului Sorin Oprescu, cel care a scos terasa cu pricina de pe lista celor ce trebuiau demolate. Părţile sale sociale au fost cesionate Corneliei Maria Petreanu, mama lui Horia Constantinescu, cel cu care Năstase jr. era asociat în firmă.

În realitate însă fiul lui Adrian Năstase este cel care conduce lucrurile acolo, fiind permanent prezent pe terasă şi împărţind ordine muncitorilor.

Oprescu nu poate face nimic

După începerea lucrărilor în Parcul Herăstrău, primarul Sorin Oprescu şi-a trimis Corpul de Control pentru a verifica ce se întâmplă acolo. Autorizaţia semnată de Chiliman a fost suficientă pentru a-i trimite la plimbare pe subordonaţii lui Oprescu.

Nici Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB) nu poate face nimic, deşi ea este proprietara terenului de sub construcţii.



Sursa

13 April 2010