0-958-thumb300_mrhk2f3798.jpgCase naţionalizate – Autorităţile prelungesc contractele de închiriere

Persoanele care locuiesc în casele naţionalizate nu vor putea fi date afară pentru o perioadă de încă trei ani, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL).

În acest sens, , va propune săptămâna vii­toare Executivului un proiect pentru prelungirea pe o perioadă de trei ani a contractelor de închiriere semnate de persoanele care trebuie evacuate din casele naţionalizate. “Vrem să prelungim pentru încă trei ani durata contractelor de închiriere, timp în care primăriile vor avea timp să găsească soluţiile necesare”, a declarat Laszlo Borbely.

Finanţarea asigurată din Fondul Naţional de Dezvoltare pentru anul acesta este în valoare de 25 de milioane de lei (circa 7,3 mi­lioane de euro), iar pentru anul viitor, MDLPL va aloca suma de 20 de milioane de lei (5,8 milioane de euro) pentru construirea de locuinţe destinate persoanelor rămase fără case în urma retro­cedării imobilelor naţionalizate.

CASE. În prezent, la nivel naţional există 13.000 de familii care locuiesc cu chirie în case naţio­nalizate, potrivit datelor autorită­ţilor locale. Chiriaşii pot beneficia de locuinţe construite prin ANL în limita a 20% din stocul disponibil în fiecare localitate. De asemenea, persoanele din casele naţionalizate care dispun de fondurile necesare pentru a-şi construi o locuinţă proprie pot primi, indiferent de vârstă, o subvenţie de 10.000 de euro, acordată în principal tinerilor căsătoriţi, cu vârsta până în 35 de ani, care constru­iesc prin credit ipotecar.

Sursa

23 October 2007