ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Chiria pentru un palat atinge 20.000 euro/luna
    

Revista CAPITAL -10.12. 2003

   

                     
                                       In Bucuresti, majoritatea vilelor retrocedate au fost cumparate de oameni de afaceri

            Vilele boieresti sunt la mare cautare in Bucuresti. Oferta este din ce in ce mai mica, iar cererea este in crestere. Chiria pentru o vila precum cea din imagine depaseste 20.000 de euro/luna. Conditiile pentru ca ea sa aduca un astfel de venit sunt prinse intr-o reteta simpla, dar rafinata: locatie ultracentrala sau centrala, stil arhitectonic vechi deosebit si suprafata construita cat mai mare. In rest, succesul este garantat. "Numarul vilelor de acest gen este redus, pentru ca este foarte importanta locatia si sunt foarte putine construite in acest stil, care au rezistat timpurilor si nu au fost demolate.

           Majoritatea au fost construite in perioada interbelica si se mai gasesc pe Calea Victoriei, Lascar Catargi, Dorobanti, Kiseleff, Primaverii si Cotroceni", declara Manuela Raducanu, director al Departamentului Inchirieri de la agentia Regatta. "Aceasta vila este una dintre cele mai frumoase vile de pe piata in momentul acesta", adauga Manuela Raducanu. si consultantii agentiei Eurisko considera vila de pe strada Orlando ca un varf pentru piata actuala. "Vila a fost construita in pur stil brancovenesc si este potrivita celor care doresc un sediu reprezentativ, care sa se identifice cu imaginea de corporatie, in cazul companiilor, cat si sediilor de ambasada sau consulat, mai ales ca in zona sunt deja consulate si ambasade care functioneaza de foarte mult timp, fiind o zona cu traditie", afirma Catalina Jigman, manager al Departamentului Inchirieri de la Eurisko.

             Nu este o casa obisnuita, ea are camere spatioase si cu tavan inalt, iar per total are o suprafata apreciabila (1.058 mp suprafata utila, de zece ori mai mare decat o vila noua cu suprafata medie) si are subsol, demisol, parter, un etaj si mansarda. Insumand, vila are zece dormitoare, un living cu doua sali, care comunica intre ele, cu suprafete de 60 si 70 mp (cam cat este un apartament de trei camere) si separat un loc de luat masa. In afara de acestea, mai exista o bucatarie complet echipata si sase bai functionale. si ca dotari imobilul exceleaza: retea proprie de calculatoare, usi la garaj automate, porti actionate electric, sistem de aer conditionat si sistem de alarma, incalzire centralizata proprie, sistem exterior de iluminare a cladirii.

            Nici calitatea constructiei nu a fost lasata deoparte: casa a fost recent renovata, pastrand insa personalitatea cladirii si conservand elementele stilistice originale, potrivit declaratiei proprietarului. Vile boieresti de vanzare sunt o raritate acum pe piata bucuresteana. Majoritatea celor care au o situatie juridica limpede au fost deja vandute si cumparate de oameni de afaceri care le valorifica prin inchiriere. O parte dintre acestea au fost renovate si consolidate, altele sunt in curs de amenajare. Singurele care nu au fost inca vandute sunt cele care sunt subiecte ale unor litigii si au procese pe rol. si pentru acestea exista insa liste de asteptare, pentru momentul cand se va da castig de cauza uneia din parti si vor putea fi tranzactionate.

            De ce sunt atat de cautate? Pentru ca nu se demodeaza, pentru ca designul lor este cu atat mai pretios cu cat pastreaza patina vremii. "Cerere exista din partea unor ambasade, consulate si misiuni diplomatice, care in mare parte le prefera datorita reprezentabilitatii si pentru ca o locatie individuala ofera mai multa securitate decat un centru de afaceri, unde traficul persoanelor este mai mare. In plus, clienti mai sunt din randul cabinetelor de avocatura, a firmelor de publicitate, care trebuie sa aiba o anumita imagine a firmei, care sa se regaseasca in spatiul inchiriat", adauga reprezentanta agentiei Regatta. si pentru inchiriat exista vile vechi, mai mici sau mai mari.

            Dimensiunile pornesc de regula de la 300 mp si ajung la 1.000 mp, foarte rar si la 1.200 mp suprafete utile. In medie, chiriile se situeaza intre 10 si 16 euro/mp, dar pentru oferte de exceptie depasesc aceste cifre. De exemplu, pentru vila din imagine chiria lunara este de 18,5 euro/mp, potrivit agentiei Eurisko. In afara de vilele boieresti din zonele vechi, pe piata imobiliara din Capitala mai exista de inchiriat si mii de vile noi sau apartamente in vile. Chiriile la apartamentele de lux din zonele rezidentiale de lux din centrul sau nordul orasului variaza intre 1.000 si 4.500 de euro/luna, iar pentru vilele noi din zona Baneasa intre 2.000 si 4.500 de euro/luna, in functie de marimea spatiului locuibil si de facilitati. "Experienta arata ca in perioada octombrie-februarie chiriile sunt cu 20% mai mici decat in restul anului, din cauza ca proprietarii evita sa ramana fara chiriasi in timpul iernii, cand intretinerea este mai costisitoare", deconspira Catalina Jigman, manager al Departamentului Inchirieri de la Eurisko.

            Iasiul este campion la frumusetea caselor vechi boieresti, renovate bine si cu parfum de epoca

           Zona Copoului, renumita din descrierile lui Eminescu, se bucura de una din cele mai frumoase colectii de vile vechi, cu elemente arhitectonice pretioase. Cateva dintre acestea au fost foarte bine renovate, au sisteme de iluminat nocturn si sunt bine puse in valoare. Un exemplu este cladirea Camerei de Comert, care are un restaurant, un bar si o terasa frumos amenajata.

           Dan Gorbanescu, director al departamentului Terra Imobiliara, de la agentia Terra din Iasi, afirma ca majoritatea caselor renovate nu sunt de inchiriat, ci sunt locuite de proprietarii - institutii, societati sau persoane fizice - care le-au cumparat de curand si le-au reamenajat pentru ei. Astfel incat nu se poate vorbi de o piata rezidentiala de inchiriat in acest segment. Exista insa cateva vile vechi de vanzare, cu preturi intre 110.000 de euro si 250.000 de euro, in zone foarte bune - central sau Copou (preturi mici in comparatie cu piata bucuresteana, unde foarte rar pornesc de la 350.000 de euro).

           Ceea ce este caracteristic acestor vile vechi din Iasi este faptul ca au terenuri mari, de peste 700 mp. Cele doua vile din imagini, de exemplu, sunt de vanzare in acest moment si nu sunt implicate in procese, potrivit directorului agentiei iesene. Prima casa este situata in zona Copou, a fost construita in 1916 si costa 200.000 de euro; in total are un teren de 800 mp si o suprafata utila de 260 mp pe nivel. Cea de-a doua costa 110.000 de euro, are un teren mai mare - de 1.100 mp si se afla la limita zonei centrale cu Copoul. Ea s-ar preta, potrivit directorului agentiei Terra Imobiliara, la amenajarea unui restaurant, pentru ca in zona exista vad pentru astfel de activitati, de exemplu restaurantele Bolta Rece si Casa Lavric.


Maria Seder

 

 

10 December 2003