Mai mult de o mie de persoane care locuiesc cu chirie în blocurile ANL au format o asociaţie, pentru a propune Ministerului Dezvoltării cumpărarea în rate a apartamentelor. Chiriaşii susţin că astfel MDRT ar putea încasa circa 3,8 milioane euro lunar, bani ce ar putea fi reinvestiţi în construcţia altor blocuri.  

24015-anl.jpgAsociaţia Locatarilor din Blocurile ANL pentru Tineri din România (ASLBTR) doreşte sensibilizarea autorităţilor în legătură cu situaţia chiriaşilor din blocurile ANL. Oamenii au hotărât să formeze o asociaţie deoarece speră ca astfel să convingă autorităţile să accepte plata în rate a apartamentelor. Locatarii din aceste blocuri admit că, din cauza veniturilor reduse, nu reuşesc să cumpere aceste apartamente cu banii jos sau îndeplinească criteriile necesare pentru contractarea unui credit ipotecar.

„Ca să cumperi un apartament cu banii jos, luând credit de la bancă, trebuie să ai un salariu mediu net de 3.000 lei fiindcă, în prezent, băncile nu acceptă o rată mai mare de 40% din salariu. Cred că nici 5% din locatarii acestor blocuri nu au salarii de 3.000 lei şi nu vor avea şansa să-şi cumpere aceste apartamente", susţine Dan Cornel Nistor, preşedintele ASLBTR.

La nivelul întregii ţări, ratele lunare încasate de MDRT ar însuma 3,8 milioane euro

ASLBTR propune Ministerului Dezvoltării să desfiinţeze chiriile şi de accepte de la fiecare familie care locuieşte în blocurile ANL o rată lunară de 100 euro. Deşi chiriile actuale sunt, în unele judeţe, chiar şi jumătate din rata propusă, oamenii susţin că ar fi dispuşi să facă un efort financiar, pentru a fi siguri că vor deveni cândva proprietari. Banii ar urma să fie depuşi în contul MDRT.

Membrii organizaţiei susţin că proprietarul de drept al blocurilor ANL este MDRT, astfel că primăriile locale ar trebui să fie excluse din ecuaţie. Conform calculelor acestora, Ministerul Dezvoltării ar urma, astfel să încaseze 3,8 milioane euro lunar, bani ce ar putea fi reinvestiţi în locuinţe sociale. Propunerea i-a fost deja prezentată ministrului Cristian Petrescu, iar acesta urmează să o analizeze.

„Cu 3,8 milioane de euro, MDRT ar putea construi cinci-şase blocuri, în fiecare lună, timp de 30 de ani. Ministrul a părut interesat de variantă fiindcă, în felul acesta, am aduce bani mulţi la buget, cu care s-ar putea continua programul de construire a locuinţelor pentru tineri", arată reprezentantul ASLBTR.

Chiriaşii ANL speră să aibă succes, mai ales datorită faptului că este an electoral

MDRT a primit în scris propunerea, iar chiriaşii ANL aşteaptă acum un răspuns oficial. Dacă nu vor găsi înţelegere la actuala guvernare, oamenii spun că vor apela la liderii opoziţiei, bazându-se pe faptul că este an electoral. Dacă nici astfel nu vor reuşi să primească un răspuns favorabil, membrii ASLBTR sunt hotărâţi să iniţieze singuri un proiect de lege, fiind convinşi că vor reuşi să adune 100.000 semnături din toată ţara.

Asociaţia Locatarilor ANL reuneşte, în prezent, circa o mie de membri şi speră să se extindă. Chiriaşii susţin că aceasta este singura soluţie, având în vedere că s-au vândut mai puţin de o sută de apartamente dintr-un total de 38.000 locuinţe.

„Avem deja o mie de membri din cele trei judeţe. Urmează să mergem în toate judeţele din ţară în care au fost construite blocuri ANL, aşa că numărul membrilor este în creştere. Peste tot unde am apucat să mergem, chiriaşii s-au înscris în organizaţia noastră în proporţie de 90%, fiindcă aceasta e singura lor speranţă pentru cumpărarea apartamentelor", încheie preşedintele ASLBTR.

CITEȘTE ȘI: Înlocuitorul lui Udrea continuă construcţia prin ANL: vrea 100.000 de noi locuinţe


26 March 2012