Sectorul rezidenţial de lux este alimentat în special de închirieri. De la începutul anului, valoarea tranzacţiilor de închiriere pe segmentul rezidenţial de lux a atins jumătate de milion de euro, dublându-se faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform companiei de consultanţă DTX Echinox.

25154-house-for-rent.jpgNordul Capitalei este prima opţiune a clienţilor în căutarea unor locuinţe de lux de închiriat. Activitatea pe acest segment a crescut cu 100% faţă de prima jumătate a anului 2011, relevă ultimul raport DTZ Echinox.

Beneficiarii reşedinţelor au fost ambasadori, înalţi diplomaţi, preşedinţi şi vicepreşedinţi de bănci şi companii multinaţionale.

  • Bugetul pentru închirierea proprietăţilor de top începe de la 4.000 euro/lună
  • În cazul apartamentelor tip penthouse bugetul mediu ajunge până la 10.000-12.000/lună
  • În cazul vilelor de lux, bugetul se ridică până la 20.000 euro/lună

Ambasadele, băncile şi marile companii multinaţionale sunt cei mai activi clienţi pe nişa închirierilor rezidenţiale de lux. În cazul ambasadelor, procesul de ofertare şi de selecţie este cel mai îndelungat şi formalizat, ajungând uneori la aproape doi ani.  

„Pentru relocarea unui ambasador am lucrat un an şi opt luni. Reşedinţa se afla de peste 30 ani într-o vilă, iar relocarea într-un penthouse a necesitat îndelungi discuţii, multiple comisii oficiale, modificări ale aspectelor de securitate şi ale specificaţiilor tehnice. Penthouse-ul pe care l-au ales are 450 mp utili şi 400 mp de terase”, comentează Raluca Plaviţă, Senior Residential Consultant, DTZ Echinox.

În cazul diplomaţilor şi al expaţilor din linia a doua, bugetele pentru reşedinţe se situează între 3.000 şi 6.000 de euro, aceştia vizând de regulă apartamente cu două şi trei dormitoare, nemobilate. Oferta se regăseşte cel mai adesea în zone precum Dorobanţi, Kiseleff, Herăstrău, Nordului.

Piaţa rezidenţială din Bucureşti oferă astăzi un număr relativ limitat de reşedinţe de top – locaţie, suprafeţe, finisaje şi facilităţi de excepţie – mai ales atunci când este vorba despre vile.

„O tendinţă recentă pe care am observat-o în rândul înalţilor diplomaţi este aceea de a se orienta dinspre clasicele vile către penthouse-uri moderne, care le oferă mai mult confort, spaţii ample, flexibil compartimentate şi chiar terase şi grădini mai generoase, de tip “rooftop”. Am intermediat recent două astfel de relocări pentru doi ambasadori”, încheie reprezentantul DTZ Echinox.

CITEȘTE ȘI Chiriile au atins cel mai de jos prag, din 2007 încoace. Ce a determinat acest lucru şi cât timp va dura?

 

5 June 2012