În aşteptarea dezgheţului de pe piaţa imobiliară, dezvoltatorii imobiliari încearcă să găsească soluţii de supravieţuire. Închirierea este una dintre acestea. Pentru a nu rămâne cu marfa nevândută, companiile imobiliare fie au lansat oferte de finanţare direct la dezvoltator, fie au scos la închiriat locuinţele respective.

17878-1.jpg„Avem disponibilitate în orice sens", spune Dan Ioan Popp, acţionarul principal al companiei de dezvoltare Impact Developer&Contractor, unde deţine un pachet de 18% din capital. În ansamblul rezidenţial Greenfield, dezvoltatorul are deja închiriate aproximativ 30 de locuinţe, la preţuri ce pornesc de la 280 de euro în cazul unei garsoniere şi ajung la 450 de euro pentru un apartament cu două camere complet mobilat. „Sunt preţuri foarte bune", ţine să ne convingă omul de afaceri.

Clienţii pe care mizează sunt tinerii care n-au suficienţi bani pentru a cumpăra o locuinţă, dar şi antreprenorii care au nevoie de capital pentru dezvoltarea afacerii şi pentru care achiziţia unei case ar însemna bani blocaţi. „Ansamblurile destinate închirierii oferă un echilibru în cash-flow", spune Florin Chiriţă, director general al dezvoltatorului imobiliar Alf Company.

Compania, care a finalizat anul trecut ansamblul City Lights din Pipera, are în plan construirea unui complex rezidenţial de 120 de garsoniere şi locuinţe cu două camere, destinate, în cea mai mare parte, închirierii. Ideea i-a venit lui Florin Chiriţă după ce a vândut, anul trecut, 16 unităţi în City Lights, către un investitor englez, intermediar pentru mai multe persoane private care urmează să rentabilizeze investiţia prin închiriere, într-o tranzacţie ce s-a ridicat la aproximativ 1,2 milioane de euro fără TVA.

De altfel, închirierea a fost supapa găsită de companiile imobiliare pentru a mai tempera din efectele scăderii drastice a vânzărilor. Anul trecut, Impact a tranzacţionat 150 de locuinţe, cu 25% mai puţine decât cu un an înainte. Asta a însemnat o diminuare a cifrei de afaceri cu 37%, la 34,2 milioane de lei, şi o pierdere de peste 17,5 milioane de lei.

Schimbare de comportament

În ultimii doi ani, piaţa imobiliară din România a suferit modificări majore. Pe de o parte, dezvoltatorii au fost nevoiţi să caute alternative pentru a supravieţui şi, pe de altă parte, clienţii şi-au redimensionat aşteptările. Cu bugete din ce în ce mai mici şi o scădere a puterii de cumpărare, aceştia din urmă se mulţumesc cu suprafeţe mai reduse.

În 2007, suprafaţa medie a unei locuinţe noi în România ajunsese la 125 de metri pătraţi, cu 40% mai mare ca în Portugalia sau Grecia. „La noi, dacă spui cuiva că dormitorul are 7 metri pătraţi, îţi trânteşte uşa în nas", spune Dan Ioan Popp. Situaţia a început să se schimbe în ultimul an, când dimensiunile medii ale locuinţelor noi s-au diminuat cu câteva procente bune, coborând sub 100 de metri pătraţi. Pentru că o locuinţă mai mică înseamnă, automat, şi o valoare de achiziţie mai redusă pentru cumpărători.


Sursa

3 May 2011