Locuiţi cu chirie într-un apartament şi nu vă cunoaşteţi drepturile? Nu ştiţi dacă trebuie să participaţi sau nu la şedinţele blocului şi ce anume puteţi decide în cadrul acestora? Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, vă spune ce reguli se aplică la bloc, pentru chiriaşi.

18119-utile-chiriasi_40ad0889df.jpgÎn primul rând, trebuie să ştiţi că un chiriaş nu poate fi membru al asociaţiei de proprietari.

Faţă de asociaţia de proprietari, chiriaşul nu are nici un drept. Doar proprietarul are drepturi şi poate mandata chiriaşul, în numele său, să participe la adunarea generală, dar numai cu drept de vot, iar acesta poate decide numai aşa cum a stabilit proprietarul prin împuternicire.

Drepturile şi obligaţiile chiriaşului sunt faţă de proprietarul apartamentului/ spaţiului şi sunt stabilite în contractul de închiriere care a fost încheiat.

Obligaţiile chiriaşului faţă de asociaţia de proprietari sunt cele stabilite de comun acord cu proprietarul prin contract şi se referă strict la plata întreţinerii, inclusiv cota pentru reparaţiile comune ale blocului.

Nu plăteşte restanţele

Dacă proprietarul deţine cu chirie un loc de parcare în faţa blocului, acesta îl poate da spre folosinţă chiriaşului pe durata contractului.

Dacă apartamentul închiriat are restanţe la întreţinere, obligaţiile şi răspunderea legală faţă de asociaţia de proprietari sunt ale proprietarului. Orice acţiune se va face împotriva proprietarului. Acesta, la rândul său, în condiţiile contractului, îşi va rezolva sau nu problema cu chiriaşul.

Reparaţiile din interiorul apartamentului sunt în sarcina chiriaşului, numai dacă au fost convenite cu proprietarul prin contractul de închiriere.

Dacă vecinii chiriaşului fac gălăgie sau nu respectă orele de linişte, acesta are tot dreptul să apeleze la poliţia de proximitate.


Sursa

11 May 2011