Locuinţele mici şi proprietăţile de lux se închiriază cu precădere în această perioadă. Şi e firesc să fie aşa, dat fiind faptul că mulţi dintre cei care nu îşi permit propria lor locuinţă trebuie să stea undeva. Totodată, cetăţenii străini care lucrează în România au nevoie de proprietăţi bune, statutul nu le permite să se orienteze spre altceva. Astfel, închirierile sunt un colac de salvare pentru unele agenţii.

15982-chirie_47f9ced347.jpg„Segmentul chiriilor este unul foarte activ, chiar şi în această perioadă. De închiriat este întotdeauna mai uşor decât de vândut. Chiriile au însemnat cam 40% din afacerea noastră în 2010" apreciază Andrei Rusu, directorul Vission House.

Ofertă bogată, clienţi pretenţioşi

Cei care nu au altă variantă şi trebuie să stea în casele altora au de unde alege. Pe lângă proprietarii care îşi închiriază locuinţele de ani de zile, au mai apărut cei care mai speră la o revenire a pieţei imobiliare, iar când spunem revenire de referim la preţuri, şi au decis ca până atunci să-şi scoată casele la închiriat, în loc să le vândă la preţurile de astăzi. Aşadar, oferta va fi şi anul acesta bogată.

„Nu va exista un comportament diferit, nici nu vor exista lucruri spectaculoase care se vor întâmpla în 2011 comparativ cu 2010 pentru că segmentul de închirieri, fie că vorbim de rezidenţial, fie că vorbim de non-rezidenţial" este de părere Dragoş Dragoteanu, manager Euroest.

„În general, chiriaşii încercă să coboare preţurile chiriilor exercitând presiune în acest sens la adresa proprietarilor, iar acest lucru nu este valabil doar pentru segmentul rezidenţial şi în multe dintre cazuri reuşesc" susţine Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

Cu alte cuvinte discuţia dintre proprietar şi chiriaşi e simplă: „Scazi chiria, stau, dacă nu, îmi caut ceva mai bun, mai ieftin".

Şi pentru că tot am amintit de bani, trebuie spus că închirierile sunt dependente de preţurile de pe piaţa vânzărilor imobiliare. Având în vedere că de la începutul crizei preţurile s-au redus cu aproximativ 50%, chiriile în general au urmat aceeaşi tendinţă descendentă.

Chiriile mici în competiţie cu Prima Casă

Pentru că România este o ţară de proprietari, peste 90% dintre noi stăm în casele noastre, dorinţa de avea propria locuinţă este mare, în prezent. Aşa se face că în principiu închirierile mici intră în competiţie cu programul Prima Casă, unii având de ales între a plăti o rată la bancă sau să stea în chirie. Criza a scos în faţă apartamentele cu trei şi patru camere, explicaţia este cât se poate de simplă.

„Studenţii din marile centre universitare care îşi închiriau de regula locuinţe individuale, fie garsoniere, fie apartamente cu două camere, au hotărât să se asocieze mai mulţi, trei-patru studenţi, să închirieze un apartament mai mare, de patru camere spre exemplu şi astfel să plătească mai puţin decât dacă ar fi închiriat o locuinţă individuală" mai spune Radu Zilişteanu.

Proprietăţile de lux îşi găsesc chiriaşii uşor

Pe lângă cetăţenii străini, un alt client important pentru imobilele de calitate, bine poziţionate sunt companiile care se relochează în această perioadă. Şi asta pentru că fie au şi-au redus numărul de angajaţi şi au nevoie de un spaţiu mai mic, fie criza le-a scos în cale proprietăţi mai bune.

Sunt acum oferte foarte bune în zona de lux? Se găsesc, dar preţurile sunt încă mari. Clienţii serioşi, la proprietari mă refer care vor să închirieze şi nu vor să îşi ţină vila goală negociază şi fac discount-uri între 15 - 30%" a declarat pentru Imopedia.ro, Dragoş Dragoteanu.

„Cei mai mulţi proprietari au înţeles să îşi adapteze preţurile la piaţă. Ei au reuşit să închirieze, chiar dacă uneori găsirea unui client durează câteva săptămâni, poate chiar câteva luni. Mai sunt însă şi nostalgicii - proprietarii care vor să primească acelaşi preţ pe care l-ar fi primit acum câţiva ani. Mulţi dintre ei justifică acest comportament prin faptul că nu se grăbesc, nu au neapărat nevoie de bani şi se bazează pe norocul de a prinde un client generos" spune Andrei Rusu, director Vission House.

O ultimă categorie de proprietari este formată din aceia care aruncă pe piaţă preţuri foarte mici pe care le regretă atunci când văd interes puternic din partea clienţilor, spun specialiştii imobiliari. Atunci încep să negocieze în plus. Un pas greşit căci clienţii sunt dezamăgiţi şi nu se mai întorc la acea locuinţă nici dacă proprietarul scade din nou preţul, de teamă că lipsa acestuia de seriozitate ar putea să apară încă o dată.

Vor mai scădea chiriile anul acesta?

„În ceea ce priveşte tendinţele pentru 2011 având în vedere faptul că şi preţurile de vânzare ar putea, cel puţin în prima jumătate a acestui an să înregistreze o evoluţie uşor descendentă, cam la acelaşi lucruri putem să ne aşteptăm şi pe piaţa închirierilor" susţine analistul Radu Zilişteanu.

Nu vor fi însă scăderi semnificative, cel mult 10% susţin analiştii imobiliari.


12 January 2011