Bulevardul Magheru a înregistrat în ultimul an una dintre cele mai mari scăderi ale chiriilor spaţiilor comerciale de pe principalele artere comerciale din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA). La nivel global, ocupă locul 65 din 117 de oraşe în funcţie de acest indicator, date publicate într-un raport semnat de compania de consultanţă Colliers.

19232-magher_27094700.jpgChiriile spaţiilor comerciale situate pe Bulevardul Magheru s-au ieftinit în ultimul an cu aproape 17 procente. Scăderi mai mari s-au înregistrat doar pe Nezavisimosti Avenue, din Minsk (Belarus), de 18,18%.

Dintre cele 48 de pieţe din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa analizate de specialiştii Colliers, 19 au înregistrat scăderi ale chiriilor spaţiilor aflate pe principalele artere comerciale, Ulica Nowy Świat din Varşovia - cu 14% şi Vitosha Blv din Sofia - cu 13,33%, urmând îndeaproape artera bucureşteană.

Pentru restul de 35 de pieţe din EMEA chiriile s-au menţinut constante sau chiar au crescut.
Analiza la nivel global arată că Bulevardul Magheru se află în a doua jumătate a clasamentului realizat în funcţie de chiriile spaţiilor comerciale, cu un nivel de de 75 de euro pe metru pătrat pe lună, notează agenţia Mediafax.

În regiunea EMEA, bulevardul bucureştean a ajuns să fie printre cele mai ieftine, după scăderi semnificative ale chiriei de la declanşarea crizei economice.

Comparativ, chiria pe principala arteră comercială din Praga este de 200 de euro pe metru pătrat pe lună, în Budapesta - 110 euro/mp/lună, iar în Varşovia - 86 euro/mp/lună.

Cele mai scumpe chirii în lume

În lume, cel mai mult plătesc chiriaşii de pe Fifth Avenue din New York, respectiv 2.150 de dolari/square feet, urmată de Russell Street (Causeway Bay Hong Kong) cu peste 1.500 dolari/square feet şi Queen's Road (Central Hong Kong) cu 1.355 dolari/square feet.

Poziţia a patra este ocupată de Old Bond Street din Londra cu 961,85 dolari/square feet, iar pe cinci - Bahnhofstrasse din Zurich cu 955,38 dolari/square feet.

"După doi ani succesivi de creştere fără strălucire, arterele comerciale de top din lume şi-au recâştigat vitalitatea, reflectată de creşterea chiriilor în majoritatea zonelor de prim rang la nivel global. Creşterea cererii pentru aceste zone a fost evidentă în multe ţări astfel că mulţi retaileri sunt interesaţi să îşi extindă afacerile pe aceste artere", precizează raportul Colliers.


16 June 2011