0-540-0220anl20brancusi4_sa.jpgDublarea chiriilor a afectat si rata inflatiei anuale, care a urcat usor in mai fata de nivelul din luna precedenta, pana la 3,81%. In timp ce preturile marfurilor alimentare au crescut in mai cu doar 0,23% fata de luna anterioara, marfurile nealimentare s-au scumpit in medie cu 0,33%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 2,31%.

Calculele privind nivelul chiriilor cuprind toate tipurile de locuinte, insa dublarea rezultata in buletinul aferent lunii mai a fost cauzata in mare masura doar de o schimbare a nivelului chiriilor din locuintele de stat.

Conform INS, cresterea chiriilor a avut drept cauza o hotarare de guvern, intrata in vigoare la 30 martie, care a crescut de patru ori chiriile la locuintele de stat incepand cu luna mai, de unde si cresterea evidentiata de statistica oficiala.

Au crescut astfel de patru ori tarifele lunare de baza ale chiriilor din caminele pentru salariati, cat si cele pentru studenti, din apartamentele din blocurile construite de ANL sau cele ale diferitelor locuinte folosite de companiile nationale si regiile autonome.

Potrivit hotararii de guvern, aplicabila inca de la inceputul lunii aprilie, tariful de baza lunar al chiriei in locuintele de stat a crescut de la 0,2 lei/metru patrat, la 0,84 lei/metru patrat, iar decizia a fost motivata de executiv prin nevoia de actualizare a acestor chirii la rata inflatiei din ultimii sapte ani.

Potrivit datelor Institutului de Statistica, numarul locuintelor de stat reprezenta in 2004 (ultimul an pentru care aceste date sunt disponibile) aproape 2,5a din totalul locuintelor din Romania.

Potrivit directorului Directiei de statistica a preturilor din cadrul INS, Mihai Gheorghe, calculele au evidentiat faptul ca sumele cheltuite pe chirie reprezentau, in urma cu doi ani (2005 fiind an de referinta pentru calculele realizate de Statistica in 2007), 0,47% din totalul cheltuielilor unei familii si ca, in functie de acest indicator, a fost stabilita si ponderea chiriilor locuintelor de stat in total.

Sursa

12 June 2007