A început să lucreze în domeniul imobiliar acum 21 de ani. A pornit de jos, a vândut case, apartamente, terenuri, iar acum este unul dintre cei mai apreciaţi experţi imobiliari la nivel mondial, iar agenţii şi dezvoltatorii se înghesuie să prindă un loc la cursurile pe care le ţine în diferite colţuri ale lumii. La sfârşitul săptămânii trecute, Christian Nowotny a venit pentru a doua oară în România, şi a ţinut seminarul „Cum să faci bani pe timp de criză?". Cu această ocazie, reputatul expert imobiliar a analizat piaţa din ţara noastră şi a încercat să găsească soluţii pentru cele mai spinoase probleme imobiliare.

15277-gthumb_598_x_398_15244-_mg_6273.jpgCe părere aveţi despre piaţa imobiliară din România la ora actuală?

La ora actuală este, în mod clar, o piaţă condusă de cumpărători. Există totuşi o mână de vânzători care speră că preţurile locuinţelor vor creşte, aşa că momentan nu sunt dispuşi să vândă. Însă unii sunt obligaţi să facă acest lucru din cauză că sunt presaţi de bănci. Cred că aţi atins nivelul minim, pentru că, din ceea ce am observat, cel puţin pe piaţa imobiliară din Bucureşti - deoarece nu am informaţii despre restul oraşelor - preţurile s-au stabilizat.

Credeţi că mai este atractivă pentru investitori?

Bună întrebare! În prezent, investitorii încă îşi ling rănile. Trebuie să vezi lucrurile ca un investitor. El spune ok, am piaţa locală, este piaţa pe care o cunosc. Investesc în această piaţă şi obţin un anumit profit. Singurul motiv pentru care ar face afaceri şi pe o altă piaţă este un profit mai mare. Să spunem că pe piaţa locală are un câştig de 5-8-10% şi aude că la momentul ăla toată lumea e în România şi obţine un profit de 15-18-20%. Şi se gândeşte că ar fi bine să investească şi acolo ceva bani. Începe cu o sumă mică, îi merge bine, aşa că investeşte tot mai mult. Ca el fac mulţi alţii şi se ajunge în situaţia în care sunt prea mulţi bani pe aceeaşi piaţă în acelaşi timp şi se pierde legătura dintre proprietate şi oamenii care îşi permit să o cumpere. Pentru că salariile românilor nu au crescut în aceeaşi măsură. Astfel, dintr-o dată se ajunge în situaţia în care doar străinii sunt potenţiali cumpărători, pentru că localnicii pur şi simplu nu au atâţia bani. Mă refer aici la majoritatea populaţiei, nu la cei câţiva indivizi care îşi permit să dea 4-5 milioane pe o vilă. O dată ce acest lucru a devenit vizibil şi cum stocul de locuinţe era foarte mare, ca de fiecare dată când oferta depăşeşte cererea, preţurile au trebuit să scadă, ca să răspundă cerinţelor pieţei. Asta s-a întâmplat. La fel ca în America.



A schimbat criza acest lucru?

Sper să fie aşa, deşi oamenii nu învaţă întotdeauna din greşelile lor. Sper ca de această dată să o facă.

Cum aţi descrie experienţa dumneavoastră pe piaţa imobiliară în câteva cuvinte?

A fost un mountain-russe. Iar lucrurile nu se vor schimba.

De ce v-a atras domeniul imobiliar?

Ceea ce îmi place cel mai mult în acest domeniu este că nicio afacere nu seamănă cu alta. Am de-a face cu mii de tipuri de oameni şi mii de proprietăţi diferite. Niciodată nu ai senzaţia că se repetă ceva. Asta îmi place foarte mult pentru că este o meserie emoţională. Iar eu sunt o persoană emoţională.

Spuneţi-ne câte ceva despre experienţa dumneavoastră pe piaţa imobiliară. Aţi vândut case?

Da, am vândut case. În prezent, sunt axat pe investiţii şi pe piaţa spaţiilor comerciale, dar, la început, la fel ca toată lumea, am vândut case, apartamente, terenuri.

Când v-aţi început activitatea ca trainer?

Nu pot să dau o dată exactă. Îmi pregătesc oamenii care lucrează pentru mine din prima zi în care mi-am deschis afacerea. Le spun cum aş proceda eu. Nu este o decizie pe care am luat-o la un moment dat. Îmi place să împărtăşesc şi altora ceea ce consider că e bine să faci, pentru că sunt de părere că avem un rol important. Şi, cred că, în special în Europa, oamenii nu au suficiente cunoştinţe despre piaţa imobiliară.

Câte cursuri aţi ţinut şi unde?

Nu am idee. Cred că sunt câteva mii. Doar în biroul meu am pregătit 150-180 de persoane. De ce o fac? Pentru că vreau să aibă succes, aşa că îi învăţ lucrurile care mi-au adus mie succes. Şi sper că va funcţiona şi pentru ei.

În ce ţări aţi ţinut cursuri?

În Austria, bineînţeles, în Grecia, în Germania, în Turcia, în România, în Ungaria... şi sunt sigur că mai sunt câteva...

De ce ar trebui să vină agenţii imobiliari la cursurile ţinute de dumneavoastră?

Nu ştiu ce să spun... Nu fac asta pentru că îmi doresc ca lumea să vină. Nu scot bani din asta. O fac pentru că îmi place. Până acum nu am cerut bani. Singura mea pretenţie este să mi se plătească cheltuielile. Aşadar, îmi este greu să vă răspund. Dacă oamenii vin, sunt fericit.

Aţi primit feed-back din partea cursanţilor?

Tocmai de aceea îmi place să fac acest lucru, pentru că feedback-ul este bun. Aş renunţa imediat dacă lumea ar considera că sunt un vorbitor prost. Iar faptul că primesc feedback pozitiv mă motivează.

Ce credeţi că va aduce anul 2011 pentru piaţa imobiliară din România şi în lume?

Cred că cele mai mule pieţe - poate nu în America încă - au atins nivelul minim. Cred că trebuie să fim conştienţi de faptul că numărul cumpărătorilor va creşte. Trebuie să ne concentrăm din nou pe închirieri şi să încercăm să schimbăm piaţa. De asemenea, o altă posibilitate este implicarea unei noi industrii, care va reduce diferenţa dintre ceea ce cer băncile şi ceea ce pot oamenii să plătească.

 

23 November 2010