Factor. Principalul si actualul motiv al preferarii unor spatii de locuit noi este cel care tine de pret.

Cinci avantaje ale locuintelor noiO casa noua, in comparatie cu una care a mai fost locuita, prezinta cateva avantaje majore care merita a fi luate in calcul atunci cand va faceti planurile pentru cumpararea unei locuinte.

1. Finisajele. Viitorul proprietar al unei locuinte noi isi poate alege finisajele asa cum vrea. Tipurile de materiale, pardoselile (gresia sau parchetul), instalatiile, echipamentele sanitare pot fi personalizate.

2. Spatiul mai mare

Al doilea avantaj il constituie faptul ca spatiile oferite sunt, de regula, mai mari si mai bine compartimentate decat cele din locuintele vechi.

3. Recompartimentarea

Intr-o casa nou-construita exista posibilitatea recompartimentarii ulterioare dupa bunul plac, cladirile noi fiind ridicate, in majoritate, pe cadre de beton si grinzi. "O locuinta noua este gandita mai aproape de nevoile timpurilor moderne.

O locuinta veche a fost gandita, de obicei, intre cele doua razboaie, chiar daca multe au fost realizate prin 1980, pentru ca au fost proiectate de arhitecti cu o gandire si indicatii care aveau la baza locuinte realizate in perioada interbelica.

Ceea ce e mai rau este ca locuintele vechi se adapteaza greu la nevoile in evolutie ale tinerelor familii. Locuintele noi pot fi aranjate sa raspunda mai bine acestor nevoi", explica arhitectul Gheorghe Polizu, presedintele onorific al Patronatului Societatilor din Constructii.

4. Facilitatile

In general, apartamentele noi sunt situate in complexuri rezidentiale care au locuri de parcare, spatii de joaca pentru copii, sali de fitness, paza si alte facilitati. E drept ca, pentru a beneficia de aceste avantaje proprietarii trebuie sa plateasca atat la achizitionare, cat si dupa, deoarece pentru aceste atuuri se percepe lunar o taxa de intretinere.

5. Pretul

Un alt avantaj este legat de pret, mai ales in aceasta perioada cand dezvoltatorii stau prost cu vanzarile si fac reduceri. Astfel, valoarea unui apartament nou este apropiata de cea a unui apartament vechi. Diferentele mari sunt date de zona, de facilitati si de calitatea executiei. "Locuintele noi pot fi in momentul de fata mai ieftine, din cauza crizei", apreciaza Gheorghe Polizu.

Pozitionarea, un dezavantaj

Chiar daca acum o locuinta noua "face" cat una veche, pe viitor, estimeaza specialistii, acest lucru nu se va mai intampla. Constructiile noi vor avea o valoare de piata mai mare decat cele vechi.

"Clientii vor un apartament nou, fie ca este vizat ca o prima casa, fie ca vor sa-si schimbe locuinta veche. Facilitatile si confortul oferit de acest tip de unitati locative vor face aceasta piata atractiva si in viitorul apropiat", crede Mihaela Brancoveanu, senior broker la compania imobiliara EuroMetropola.




12 August 2009