0-982-image17angelescustefan.jpgContractul este încheiat între Administraţia Pieţelor şi cinci investitori privaţi, iar Parcul Păsărari este introdus în planul urbanistic

Investitorii sunt implicaţi în scandaluri legate de defrişarea unor hectare întregi din nordul Capitalei sau de „afacerea Poşta Română” .

Cinci investitori cu pile vor ridica un mall peste parcul şi piaţa Obor.

Tot mai multe firme de dezvoltare imobiliară se îndreaptă spre sectorul 2 al Capitalei, singurul în care spaţiul verde ar mai putea fi ocupat cu construcţii, pentru că aici au fost cele mai multe retrocedări pe astfel de zone. Dar nu numai persoanele private dezvoltă afaceri imobiliare, ci şi autorităţile statului.

Consiliul local al sectorului 2 a încheiat, la începutul acestui an, un parteneriat public-privat cu firmele Practic SA, Procema SA, Băneasa Investments SA, Comnord SA şi Piaţa Obor Market&Complex Comercial SRL, pentru modernizarea Pieţei Obor. Conform documentului, cele cinci firme au obligaţia de a construi, în cel mult 14 luni de la eliberarea amplasamentului (demolarea fostei pieţe agroalimentare Obor), un complex commercial, care presupune şi un mall. Partenerii consiliului local vor administra acest complex timp de 49 de ani, perioadă în care au obligaţia să plătească Administraţiei Pieţelor Sector 2 o redevenţă minimă de 9.000 de euro lunar.

Suma va fi plătită în fiecare lună, după finalizarea construcţiei, iar redevenţa va creşte abia după ce afacerea va trece pe “plus”, aceştia plătind 12 la sută din profit. Această sumă reprezintă câştigul administraţiei locale din exploatarea complexului de 50.000 mp, adică echivalentul chiriei lunare pentru un magazin de 250 de metri pătraţi. Firmele cu care s-au asociat consilierii locali ai sectorului 2 sunt implicate în scandaluri legate de distrugerea unor spaţii verzi sau legate de activitatea procurorilor DNA. În spatele firmei Băneasa Investments se află omul de afaceri Puiu Popoviciu, care a devenit cunoscut prin dezvoltarea imobiliară din nordul oraşului, unde au fost defrişate hectare întregi de pomi fructiferi aparţinând Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

Alte două firme, Procema şi Comnord sunt implicate în scandalul Chiuariu-Poşta Română. Aici, ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu este cercetat de DNA pentru că a dat un aviz pentru ca un hectar de teren aflat pe Calea Victoriei să fie scos din domeniul public al statului. După obţinerea avizului, Poşta Română a încheiat un contract cu firmele Procema şi Comnord, ale omului de afaceri Sorin Creţeanu, care vor construi un hotel de 5 stele, birouri, sală de conferinţe, etc.

Legea mediului, strivită din nou cu buldozerele

Populaţia din zona Bucur Obor ştie că în Parcul Păsărari urmează să fie organizat un şantier: planul urbanistic pentru complexul comercial include şi suprafaţa pe care se află acum Parcul Păsărari, din spatele magazinului Bucur Obor. La sfârşitul săptămânii trecute, utilajele ADP sector 2 au intrat pe o porţiune din parc, iar locuitorii din zonă au reacţionat imediat, crezând că parcul le va fi distrus.

Iniţial, responsabilii din Primăria sectorului 2 au declarat presei că nu ştiu nimic despre demolarea parcului, după care şi-au schimbat punctul de vedere: au anunţat că în zona respectivă va fi construit un spaţiu de parcare pentru ţăranii care vând în piaţă. Când scandalul risca să izbucnească, Primăria sectorului 2 şi-a schimbat din nou punctul de vedere, de această dată susţinând că, de fapt, ADP-ul a făcut curăţenie şi se reamenajează zona verde, aşa cum i-au cerut primarului locuitorii din zonă.

Conform ultimelor modificări la Legea mediului este interzisă distrugerea spaţiilor verzi, chiar şi pentru realizarea unor construcţii noi, de aceea contractul semnat de directorul Administraţiei Pieţelor, Daniel Ion Popescu, şi reprezentanţii celor cinci firme riscă să fie modificat, dacă nu chiar anulat. Întrebaţi dacă acest contract mai este în vigoare, responsabilii din Primăria sectorulu i2 pentru relaţia cu presa au declarat că nu ştiu nimic. ”Nu ştiu nimic despre asta. O să întreb specialiştii responsabili şi o să vă spun”, ne-a spus Mariana Georgescu, director în Primăria sectorului 2.Cât despre menţinerea sau distrugerea Parcului Păsărari, responsabilii au ocolit răspunsul: “Datele despre amplasament le puteţi găsi în PUZ-ul aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pe care vă invităm să-l studiaţi la această instituţie.”

Sursa

5 November 2007