După un blocaj de mai bine de un an, cei care au interese directe aruncă pe piață informații referitoare la creșterea prețurilor.

E momentul propice pentru a trece la fapte sau preţurile mai scad? EVZ a colectat, de la analişti, un set de argumente pro şi contra, după ce unii agenţi spun că preţurile au crescut în luna martie. Piaţa imobiliară nu dă, deocamdată, semne de redresare - cumpărătorii sunt puţini şi se lasă greu convinşi să umble la portofel, în timp ce proprietarii abia se îndură să mai scadă din pretenţiile financiare.

Războiul nervilor este departe de final. Un imbold artificial al pieţei vine din partea reprezentanţilor portalurilor ce afişează anunţuri imobiliare. Aceştia susţin, la unison şi - culmea, chiar în aceeaşi zi - că „proprietarii de apartamente s-au săturat de criză". Nimeni nu i-a întrebat însă şi pe cumpărători. Aceia care negociază până la ultimul leu, văd numeroase locuinţe până se hotărăsc asupra uneia şi care consideră, oricum, că preţurile mai pot scădea.

Este momentul perfect pentru a cumpăra un apartament, fiindcă preţurile sunt mici, spun unii specialişti. Însă mai e loc de scăderi, spun alţii. În plus, e posibil să existe adevărate oportunităţi, odată cu executările silite care se vor înmulţi în perioada următoare.

PRO ŞI CONTRA

Războiul nervilor în imobiliare: cine cedează primul  

Cei care au nevoie de o locuinţă, dar mai pot aştepta o perioadă, ar putea avea de câştigat.

Iată câteva motive pentru amânarea investiţiei.

1. Materialele de construcţie sunt cu 30% mai ieftine faţă de acum doi ani. Prin urmare, şi blocurile care se dezvoltă acum vor putea fi vândute la preţuri mai bune. În plus, cei care deţin un teren şi-ar putea construi o casă cu mai puţini bani.

2. Preţurile mici pot ascunde un dezvoltator în prag de insolvenţă şi, implicit, un proiect care nu va fi livrat niciodată. Sunt o serie de dezvoltatori aflaţi în colaps întrucât, din cauza vânzărilor scăzute, n-au mai primit bani de la bancă.

„Cumpărătorul care caută oferte speciale trebuie să fie bine informat, atât despre piaţă, cât şi despre proprietatea dorită, pentru că există situaţii disperate care pot să se tranforme în aşa-zisele ţepe pentru cumpărători", avertizează Cătălin Apetrei, managing partner Coldwell Banker.

3. Băncile pot prelua ansambluri pentru a le scoate la licitaţie sub preţul pieţei. Acesta ar fi, potrivit unor specialişti, momentul în care preţurile vor atinge cel mai scăzut nivel.

4. Ar mai putea scădea dobânzile la credite. Este mesajul pe care băncile se văd nevoite să-l pună în aplicare, după ce Banca Naţională a redus dobânda-cheie de două ori în acest an.

 

 

 

Sursa

8 April 2010