Piaţa de consultanţă imobiliară este dominată la vârf de bărbaţi, iar vârsta celor care conduc cele mai importante firme din acest domeniu variază între 35 şi 45 de ani, reiese din datele anuarului Who's Who in Business, realizat de Ziarul Financiar.

28184-9-oameni.jpgAcest domeniu a început să se dezvolte în special în ultimii zece ani, odată cu venirea primilor investitori străini în piaţa imobiliară, în condiţiile în care la nivelul anilor '90 tranzacţiile din real estate se rezumau în cele mai multe cazuri la vânzări şi închirieri de case şi apartamente.

La nivelul anilor 2007-2008 consultanţii imobiliari îşi împărţeau comisioane anuale de circa 50 de milioane de euro, iar veniturile personale puteau ajunge spre nivelul de un milion de euro.

Între timp, odată cu scăderea imobiliarelor, şi din piaţa de consultanţă au "dispărut" circa 30 de milioane de euro.

Cu toate acestea, majoritatea execu­tivilor şi-au păstrat poziţiile, singurele "retrageri" semnificative sunt cele ale lui Bogdan Georgescu (Colliers) şi Charles Krick (Jones Lang LaSalle).

Pe de altă parte, Horaţiu Florescu şi Radu Lucianu au plecat din Colliers şi CBRE pentru a fonda propriile firme - The Advisers Knight Frank, respectiv Capital Property Advisors.

Singurul expat care conduce în prezent o firmă de top din piaţa de consultanţă imobiliară locală este Troy Javaher, cel care a preluat în 2010 poziţia de CEO al Jones Lang LaSalle.

În lipsa unei şcoli specializate în real estate, managerii care conduc firmele de consultanţă au absolvit studii de arhitectură, economice sau Universitatea Politehnică.

Majoritatea acestor executivi au căpătat în schimb o experienţă de cel puţin zece ani în piaţa imobiliară locală, ce îi ajută să se implice în orice proiect semnificativ.

Citiţi mai multe despre profilurile celor mai importanţi executivi de pe piaţa locală în cea de-a cincea ediţie a anuarului "Who's who in business. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business", pe care îl puteţi achiziţiona de pe www.zf.ro/anuare.

 

Sursa

23 November 2012