Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Cine sau ce va scoate piaţa imobiliară din criză?

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 4498

Problemele cu care se confruntă piaţa imobiliară românească sunt clasificate pe atât de multe niveluri, încât nici măcar ieşirea din criza economică nu ar putea să ne ajute în totalitate. Trebuie să rezolvăm probleme grave cu creditarea, trebuie să rezolvăm problema atractivităţii în faţa investitorilor, trebuie să clarificăm problemele pe care le avem la nivel de taxare a afacerilor, iar toate acestea nu sunt decât capul unei liste de probleme care vor ţintui piaţa, spun specialiştii, până la primele semne de rezolvare.

sursa: ziare.comSituaţia este de două ori dificilă pentru segmentul imobiliar, arată specialiştii din domeniu. Pe de o parte, problemele generate de contextul internaţional sunt suficient de puternice încât să nu permită mişcări de revenire bruşte, sau semnificative. De cealaltă parte, piaţa locală este atât de imatură încât problemele ar fi apărut oricum, chiar şi într-un mediu economic stabil, sunt de părere cunoscătorii segmentului. Pentru că cerere există, chiar şi în aceste vremuri. Doar că mai nimeni nu pare să ştie ce să ofere clienţilor pentru a-i convinge să cumpere.

„Este o nevoie stringentă de spaţii locative în România, dar pe de altă parte, oamenii trebuie să şi le permită. Iar ca oamenii să îşi permită aceste spaţii imobiliare, trebuie să fie angajaţi, trebuie să câştige salarii, iar salariile se câştigă în alte sectoare ale economiei. Eu nu spun că sectorul imobiliar nu face parte din economia reală, dar când se va relansa economia, probabil că ultimul sector care îşi va reveni va fi cel imobiliar, nu primul. Pentru că el,în sine, nu va genera forţă de tracţiune.", spune Bogdan Cernescu, General Manager Erste Group Immorent Romania IFN.

Inerţia sectorului imobiliar va îngreuna ieşirea lui din criză

Teoria potrivit căreia Cele patru crize ale pieţei imobiliare din România În ultimii 20 de ani, pe piaţa imobiliară din România au fost patru crize imobiliare. Niciuna ca aceasta prin care trecem, dar suficiente ... sectorul imobiliar va fi printre ultimele care va intra în criză a fost lansată încă de la începuturile recesiunii. Problema acestui segment este inerţia mare pe care o are. Nu trebuie să se stimuleze numai vânzarea de locuinţe, ci şi cea de birouri, spaţii industriale, precum şi redresarea tuturor industriilor conexe, care numără zeci de domenii.

„Sunt de acord şi nu sunt de acord, pentru că am mai văzut crize imobiliare în diferite economii, în anii trecuţi, iar motorul principal de ieşire din recesiune este piaţa rezidenţială, pentru că se creează un efect circular. În primul rând, vârful creşterii economice a fost direct legat de industria construcţiilor în România. În momentul în care acest lucru s-a oprit, economia s-a prăbuşit. Iar asta pentru că generează producţie, generează forţă de muncă, generează taxe etc. Deci, pentru a genera ceva care să pornească economia, trebuia mai întâi să porneşti piaţa imobiliară.", afirmă Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Dar în acest context, totul se loveşte de problemele de finanţare, de apetitul băncilor pentru a oferi credite. Iar această problemă loveşte din două părţi. Îi loveşte pe clienţi, dar în acelaşi timp şi pe dezvoltatori, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre ei finanţează proiectele prin credite bancare.

„Un lucru la care banca ar putea să lucreze este să nu mai ceară vânzarea locuinţelor înainte de construcţie, pentru că este foarte greu, dacă nu imposibil, să vinzi off-plan astăzi. Lumea nu mai are încredere. După ce atâtea proiecte au dat faliment şi şi-au pierdut banii, lumea nu mai are încredere. Chiar dacă s-ar oferi o garanţie bancară şi banii de avans s-ar depune într-un cont escrow, tot ar dura ceva timp ca oamenii să înţeleagă sistemul. Primul lucru pe care ei îl ştiu este că au dat banul din mână şi poate nu îl mai iau", spune Ionuţ Bordei, CEO Futureal.

Mai multe categorii de liber-profesionişti nu pot avea acces la credite, din cauza reglementărilor stricte

În privinţa creditelor acordate populaţiei, dincolo de BNR înăspreşte condiţiile de creditare, Prima Casă scapă BCR şi BRD, cele mai importante bănci din programul Prima Casă, sunt de acord cu premierul Boc: a patra ediţie a programului Prima Casă începe ... restricţionările impuse de noul regulament BNR, piaţa se confruntă cu o problemă de reperare a clienţilor fezabili. Astfel, jucătorii din piaţă propun băncilor să accepte, într-un număr cât mai mare, şi alte venituri decât cele de pe cartea de muncă.

„Odată ce procesul de împrumuturi va fi relaxat din partea băncilor, am putea vedea peste noapte angajări, productivitate, împrumuturi, imediat va exista un soi de schimbare a politicilor, care va regenera acel sector bancar. Pentru că este vorba despre un minus de un milion de locuinţe. Şi se ştie foarte bine că este o economie gri, că există mai multe meserii precum arhitecţi, ingineri, doctori, avocaţi, care au probleme în a face împrumuturi în această piaţă şi ei pot fi motoarele unor anumite sectoare de piaţă.", continuă oficialul Ozone Homes.

CITEŞTE ŞI Criza: fie te ucide, fie te îmbogăţeşte. Ce afaceri fac investitorii români pentru a întoarce criza în favoarea lor? Există companii pe care criza le-a adus în pragul falimentul şi a trebuit să se reinventeze pentru a supravieţui. Există companii care au ... Ce afaceri fac investitorii români pentru a întoarce criza în favoarea lor?


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video