Normele de aplicare a programului lasă o portiţă de scăpare pentru cei care vor să-şi amâne ratele şi prezintă motive întemeiate.

Cine scapă de ratele pentru „Prima casă”Guvernul şi-a pregătit terenul pentru a scăpa anumite persoane de obligaţia de a-şi plăti în termen creditul din programul „Prima casă".

Teoretic, dacă un beneficiar al programului guvernamental nu îşi plăteşte ratele timp de trei luni consecutiv, Fiscul îi transmite somaţia de plată, după care îi pune poprire pe conturile bancare şi îl execută silit.

Însă regula nu se va aplica pentru toată lumea. Potrivit normelor de implementare a proiectului „Prima casă", publicate, ieri, în Monitorul Oficial, organele fiscale pot decide suspendarea temporară, parţială sau totală a executării silite atunci când debitorul aduce argumente suficient de puternice.

Actul normativ nu explică însă şi care sunt motivele pe care le poate invoca debitorul ca să-i fie amânată plata ratelor. Singurul indiciu, de altfel interpretabil, este „în cazul în care popririle înfiinţate de organul de executare silită generează consecinţe sociale deosebite", conform normelor publicate.

Îşi pot lua credit prin acest program atât cei care vor să-şi cumpere o casă din fondul existent, cât şi persoanele care doresc să-şi construiască singure o locuinţă şi cele care cumpără o casă aflată abia în stadiul de proiect.

Comision pentru garanţie

Conform normelor, dobânda practicată de instituţiile de creditare în acest program va fi EURIBOR la trei luni plus maximum 4% pe an la euro şi de ROBOR la trei luni plus cel mult 2,5% pe an la lei. Aceste valori includ şi comisioanele.

Astfel, potrivit calculelor ministrului finanţelor, Gheorghe Pogea, rata lunară pentru un apartament de 50.000 de euro va fi de 270 de euro la un credit pe 25 de ani.

La această sumă trebuie să adăugaţi comisionul de gestiune al Fondului de Garantare de 0,37% pe an din împrumutul acordat.

 

Sursa

19 June 2009