Visul American nu a murit, el doar se schimbă. Cumpărători din Canada, China, Mexic şi din alte ţări iau cu asalt pieţele imobiliare din Statele Unite ale Americii, în special Florida şi California, în căutare de case ieftine, informează publicaţia The Fortune.

20496-casa_sua_03067700.jpgÎn timp ce americanii se întreabă dacă mai merită sau nu să fie proprietari, străinii în căutare de proprietăţi ieftine sunt dornici de a pune mâna pe o bucată din Visul American. În anii care au urmat imploziei pieţei imobiliare, achiziţiile străinilor au fost câteva pete de lumină într-o piaţă sumbră.

În cele 12 luni care s-au încheiat în martie 2011, vânzările internaţionale în Satele Unite au totalizat 82 miliarde dolari, în creştere de la 66 miliarde dolari în 2010, potrivit Uniunii Naţionale a Agenţilor Imobiliari. Canadienii sunt primii clasaţi în acest top, cu 23% din totalul vânzărilor internaţionale, fiind urmaţi de chinezi, mexicani, englezi şi indieni. Vânzările către cumpărătorii din Argentina şi Brazilia au raportat o creştere de 5%, cu 2% mai mult faţă de anul trecut, mai arată articolul din Fortune.

Desigur, această tendinţă nu va duce la revenirea pieţei imobiliare, din moment ce vânzările internaţionale reprezintă un mic procent din totalul vânzărilor. Dar în cazul statelor Florida şi California, achiziţiile făcute de străinii bogaţi s-au dovedit a fi semnificative. Mai mult de 40% din tranzacţiile internaţionale au fost parafate în cele două state. În Florida, Cape Coral, Ft. Lauderdale, Miami, Naples, Fort Meyer, Kissimmee (unde se află Disney World), Orlando şi Jacksonville sunt oraşele preferate de străini, potrivit site-ului imobiliar Trulia, care a monitorizat vizualizările de către străini a proprietăţilor scoase la vânzare. Aproape 20% din tranzacţiile efectuate în acest stat vin din partea cumpărătorilor internaţionali, majoritatea din Canada.

Preţurile caselor din Florida au scăzut dramatic din 2006, când au atins vârful, pe fondul numeroaselor executări silite. În plus, un dolar american mai slab în faţa celui canadian, a dus la achiziţii de proprietăţi în zonele suburbane irezistibile. Dar noţiunea de a deţine o bucată din Visul American diferă în cazul cumpărătorilor străini, care văd această investiţie, plătită cu banii jos, mai mult ca un loc pentru vacanţă disponibil spre închiriere, decât un loc unde să îşi întemeieze o familie sau să se retragă la pensie.

Oricum ar defini sau redefini cumpărătorii străinii Visul American, aceştia ajută cel puţin la stabilizarea pieţei rezidenţiale din Florida, dacă nu cumva o salvează de la colaps.

În plus, în Miami este încă mai ieftin să cumperi o casă iar afluxul de cumpărători străini a făcut şi mai atrăgător segmentul pentru înhiriere. Raportul preţ-chirie, realizat de Trulia, a crescut cu 112%, de la 6 în ianuarie, la 12 în iulie (un raport sub 15 indică locurile unde este mai ieftin să cumperi decât să închiriezi). Acest lucru este important, din moment ce într-o piaţă sănătoasă chiria şi cumpărarea unei locuinţe au valenţe egale.

California, invadată de chinezi

Şi California a avut de câştigat de pe urma străinilor. Preţurile caselor au scăzut cu 59% din perioada de boom - 2007 şi au atins pragul de jos în 2009. Spre deosebire de Florida, piaţa rezidenţială din unele zone ale statului şi-a găsit salvarea în buzunarul investitorilor chinezi. Asta în condiţiile în care costul de achiziţie al unei proprietăţi imobiliare în China s-a mărit odată cu creşterea dobânzilor şi a înăspririi standardelor de creditare, măsuri luate pentru a mai potoli elanul pe care piaţa imobiliară chineză l-a luat în ultimii ani. Printre cele mai populare oraşe din California pentru străini se numără: Los Angeles, San Francisco, Beverly Hills şi San Diego.

O comunitate care a câştigat de pe urma străinilor este San Marino, care a fost cât de cât la adăpost de prăbuşirea pieţei imobiliare. Aici, afluxul de vânători de case, în special chinezi, s-a simţit pe segmentul locuinţelor de lux. Anul trecut, în San Marino s-a înregistrat cel mai mare preţ mediu al unei locuinţe - 1,5 milioane de dolari, în creştere cu 1,6% faţă de anul precedent. Pentru chinezi, această zonă este adesea asociată cu cei bogaţi. Aşa că nu este nici o surpriză faptul că de la o comunitate predominantă albă în anii '90, acum lucrurile s-au schimbat, iar peste 50% dintre locuitori sunt asiatici, cu preponderenţă chinezi.

Investitorii străini nu vor salva piaţa caselor din SUA. Dar, conform unui raport recent al Capital Economics, dacă marile economii precum cea a Chinei şi a Indiei vor continua să de dezvolte, atunci interesul străinilor pentru locuinţele din SUA ar putea creşte.


Sursa

22 August 2011