Investitorul atras de unul dintre creditorii care au vandut silit prin licitatie mall-ul bucurestean Liberty Center companiei Rosequeens Properties SRL, administrata de un angajat Bank of Cyprus din Romania, ar putea reprezenta capital rusesc sau chiar chinezesc, sunt de parere expertii intervievati de catre Income Magazine.

25988-cine-sta-in-spatele-noului-proprietar-al-mall-u.jpgExpertul evaluator Adrian Crivii, proprietarul Darian, cea mai mare companie de evaluare cu capital autohton, nu exclude aceasta varianta. "In lipsa unor informatii certe pot doar specula nationalitatea cumparatorului real al Liberty Center. Ciprul si intregul sau sistem bancar traverseaza o perioada dificila, este greu de crezut ca banca a actionat in nume propriu. E posibil ca Bank of Cyprus sa fi atras un plasament al unui magnat din Rusia sau China. Inclin mai degraba spre Rusia in virtutea relatiilor bune existente intre lumea afacerilor din Cipru si magnatii rusi", crede Adrian Crivii.

Cunoscuta fiind experienta precedenta si incercarile repetate de a vinde prin licitatie un alt mall bucurestean - City Mall - analistii sustin ca se pot exclude investitorii occidentali."Cei mai activi investitori pe piata sunt cei din Rusia. Acestia, de obicei, actioneaza prin intermediul unor off-shore-uri. In cazul investitorilor occidentali trebuie sa remarcam un grad mai mare de transparenta. De regula, si tranzactiile din ultimii ani o confirma, cei mai activi investitori sunt reuniti in fonduri de investitii listate, gen Immofinanz sau NEPI", explica un analist care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Mall-ul Liberty Center a fost licitat de catre executorii judecatoresti Dumitrache si Dumitrache cu 60 milioane de euro pret de pornire, potrivit site-ului fairsolve.com, cel care a gazduit licitatia online. Cumparatorul este o companie romaneasca - Rosequeens Properties SRL - administrata de Ciprian Chiorean, Legal Manager în cadrul Bank of Cyprus. Banca este unul dintre creditorii centrului comercial, ceilalti doi creditori fiind Eurobank EFG Private Bank (Luxemborug) SA si Alpha Bank AE. Toti trei au de recuperat 61 milioane de euro cu titlu de debit principal, plus suma de 224.619 euro reprezentand dobanzi (si penalitati).

Liberty Center a fost inaugurat în noiembrie 2008, printr-o investiţie de 70 milioane euro. Centrul comercial este al doilea din Capitala scos la licitatie in acest an dupa City Mall. Ultimul a fost vandut dupa 5 licitatii esuate la jumatate din pretul avansat initial, respectiv 17,3 milioane de euro, fata de 33 milioane de euro.

 

Sursa

11 August 2012