Piaţa terenurilor, fie de lux sau nu, a avut de suferit în ultimii doi ani. Blocajul s-a resimţit chiar mai puternic decât în cazul tranzacţiilor cu locuinţe. Terenul nu reprezintă doar o investiţie, ci începutul unei investiţii, căci de cele mai multe ori acesta va fi valorificat printr-o construcţie.

15302-154209-clientii.jpgPoziţia premium şi preţul fac oriunde în lume ca un teren să fie exclusivist. „Un teren este bun sau mai puţin bun în funcţie de cât de central este, de cât de repede se poate vinde şi de vecinătăţile pe care le are. Dacă are spre exemplu un parc, un lac sau o pădure în apropiere, va spori interesul cumpărătorilor. Vă pot da şi câteva exemple de astfel de zone: Piaţa Romană unde sunt foarte puţine terenuri de vânzare, şi mă refer aici la terenurile centrale, nu din planul doi. Sunt foarte puţine terenuri exclusiviste în Centru Vechi sau în Unirii unde cu adresa de Bulevardul Unirii este un singur teren de vânzare. De departe, o zonă exclusivistă este şi cartierul ­Primăverii.", este de părere ­Mihalis Stratakis, manager SBS Group.

Cine cumpără terenuri ­exclusiviste?

Să nu uităm de zonele Arcul de Triumf - Kisselef, Dorobanţi, Herăstrău - Nordului, apreciate ca fiind zone unde cumpără cei cu dare de mână.

„În acest moment, cei care se gândesc să cumpere terenuri exclusiviste sunt în principal investitori străini, proaspăt veniţi în România şi care fac achiziţii pe fondul crizei economice. Mai rar, cei care achiziţionează sunt oameni de afaceri din România. O parte din cei care cumpără se gândesc că fac o investiţie, că preţul va urca la un moment dat şi atunci vor putea revinde pe profit. Alţii sunt oamenii care şi-au dorit să se mute cu familia în zone bune ale Bucureştiului, dar până acum nu îşi permiteau aceste terenuri. Deci, vânează opor­tunitatea! Mai există şi o categorie de cumpărători care este formată din cei care îşi păstrează obiceiul de dinainte de criză de a face achiziţii imobiliare. Poate că acum frecvenţa achiziţiilor lor este mult mai mică, dar un investitor simte nevoia constantă să îşi îmbunătăţească portofoliul.", apreciază Andrei Rusu, consilier imobiliar în cadrul agenţiei Vission House.

Tranzacţiile se încheie greu

Toată lumea vânează astăzi preţu­ri mai mici. Chiar şi cei care au banii necesari încearcă să forţeze negocierea doar pentru că se bazează pe faptul că proprietarul nu mai are o coadă de potenţiali clienţi la uşă. Înainte de criză, tranzacţiile se finalizau în medie, într-o săptămână, apreciază specialiştii imobiliari.

„Astăzi, majoritatea clienţilor acestor proprietăţi sunt în aşteptare, încercând să obţină sub pretextul crizei financiare preţuri cât mai mici. Negocierile sunt foarte laborioase de luni, chiar ani de zile, iar dacă preţul dorit este atins, tranzacţia se perfectează. Sunt clienţi care negociază preţul la două sau mai multe proprietăţi simultan urmând să se decidă în funcţie de pretenţiile proprietarilor.", susţine managerul General Service, Bogdan Dobriţoiu.

Cu cât a scăzut preţul ­terenurilor de lux?

Preţurile terenurilor din Capitală au ajuns aproape de pragul minim, apreciază specialiştii imobiliari. În momentul acesta, metrul pătrat de teren în centrul oraşului, în zone ca Aviatorilor, Dorobanţi, Romană, Unirii şi Universitate, este cotat la 1.500 - 2.500 euro. Asta este cu până la 40% mai ieftin decât acum doi ani.

Cum vor evolua preţurile ­terenurilor exclusiviste?

„Mă aştept doar la ajustări minore de preţ şi doar în negociere, nu în preţul afişat. Pe termen scurt, un an-doi, nu are cum să fie niciun fel de reacţie bruscă în piaţă, dar piaţa ar trebui să prindă un trend ascendent.", se aşteaptă Andrei Rusu, consilier imobiliar în cadrul agenţiei Vission House.

„Din primăvara anului 2011, primul segment de piaţă care va ­reporni este cel al apartamentelor vechi, apoi va urma cel al proprietăţilor ex­clusiviste. Tranzacţiile nu vor fi foarte numeroase pentru început, dar va exista o creştere lună de lună.", apreciază Bogdan Dobriţoiu, manager General ­Service.


Sursa

24 November 2010