Va apărea un nou imobil în zona Centrului Istoric din Capitală. Astăzi a fost avizat proiectul unei clădiri de 37 m înălţime pe strada Doamnei, în interiorul băncii Marmorosch Blank, care este monument istoric important.

Sursa: hotnews.roProiectul de urbanism avizat de Comisia Tehnică de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei este întocmit de firma Western Outdoor, la care este acţionar chiar preşedintele Comisiei de Urbanism, Sorin Gabrea.

Legislaţia românească permite astfel de situaţii, chiar dacă este vorba de un conflict de interese. Membrii Comisiei de Urbanism pot prezenta colegilor propriile proiecte, existând o singură condiţie: abţinerea de la vot atunci când se discută proiectele personale.

În spatele proiectului este umbra lui Popoviciu

Clădirea şi terenul sunt deţinute în proprietate de firma Doamnei Imobiliare, la care Andrei Mihai Bejenaru deţine 1% din acţiuni, Tatika Investments Limited - 66%, iar Blandon Enterprises Ltd - 33%.

Andrei Mihai Bejenaru a fost implicat în scandalul „Băneasa Shopping Center", de acum doi ani, încheiat cu arestarea omului de afaceri Puiu Popoviciu şi a lui Cornel Şerban, seful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă a MAI. Semnătura lui Bejenaru apărea pe contractul de asociere a dezvoltatorilor imobiliari cu Universitatea Agronomică. În urma contractului respectiv, terenul Universităţii a fost pus la dispoziţie pentru construirea centrului comercial din nordul Capitalei.

Tatika Investments Limited şi Blandon Enterprises Ltd sunt două societăţi off-shore din Cipru despre care s-a zvonit în presă că ar fi tot ale lui Popoviciu.

Clădire de birouri sau hotel?

Scopul clădirii nu a fost încă stabilit, dar se oscilează între birouri sau hotel cu galerii comerciale. Proiectanţii au anunţat de pe acum că la parterul construcţiei vor fi spaţii publice.

Din vechea clădire vor fi păstrate doar câteva camere din interior şi faţada de pe strada Doamnei. Din interior, se va menţine intact holul de la intrare, sala de aşteptare, ghişeele şi scara monumentală, precum şi alte câteva încăperi de la etaje. Pentru realizarea acestui proiect, se va demola şi controversata clădire din sticlă neagră lipită de clădirea Marmorosch Blank.

Beneficiarul susţine că interiorul clădirii vechi nu mai este funcţional. De asemenea, proiectanţii spun că s-a făcut un studiu istoric, în urmă căruia s-a ajuns la această soluţie.

12 May 2011