Cladirea Muzeului National al Aviatiei, din strada Fabrica de Glucoza, nr. 2-4, a primit statutul de monument istoric, potrivit unui comunicat de presa trimis de Asociatia "Aripi Romanesti". Clasarea muzeului a fost ceruta Ministerului Culturii de 20 organizatii guvernamentale, in urma cu doi ani.

23710-iar_823.jpg"Asociatia Aripi Romanesti", impreuna cu alte 20 de organizatii neguvernamentale, a reusit sa obtina clasarea in categoria monumentelor istorice, categoria "ansamblu", grupa valorica B, a cinci componente din cadrul Muzeului National al Aviatiei Romane: cladirea administrativa, cladirea principala a Muzeului, biblioteca si hangarele doi si trei", se arata in comunicatul de presa. ONG-urile au cerut clasarea cladirii in contextul in care Primaria sector 2 a cerut Ministerului Apararii darea in folosinta a terenului muzeului pentru construirea unui cartier ANL. La vremea respectiva, organizatiile considerau ca muzeul este in pericol. Cartierul ANL se va construi in spatele muzeului.

Muzeul National al Aviatiei Romane a fost infiintat in 1990 prin Hotarare a Guvernului Romaniei, "pentru cinstirea ilustrilor inaintasi ai aviatiei romane si reintegrarea in patrimoniul national a realizarilor de prestigiu in domeniul aeronautic" si se afla in subordinea Ministerului Apararii Nationale si Departamentului Aviatiei Civile. In octombrie 2010 muzeul a primit titulatura de muzeu de importanta nationala si denumirea de Muzeul National al Aviatiei Romane.

 

Sursa

2 March 2012